Proef: vuilnis Negen Straatjes via de gracht afgevoerd

Huishoudelijk vuilnis en bedrijfsafval van de Negen Straatjes zal vanaf deze zomer via de grachten worden afgevoerd naar de vuilverbranding.

Ruben Koops
Varen er binnenkort afvalboten door de grachten van Amsterdam? Beeld Remko de Waal/ANP
Varen er binnenkort afvalboten door de grachten van Amsterdam?Beeld Remko de Waal/ANP

De afgelopen jaren is sporadisch geëxperimenteerd met het ophalen van bedrijfsafval via de gracht. Momenteel vaart rederij Mokum Mariteam wekelijks zo'n 60 afvalcontainers van onder meer de grote hotels naar buiten de stad, in opdracht van afvalverwerker Icova.

Voor huishoudens gebeurt het nog nauwelijks. Toch is er veel enthousiasme voor, merkt reder Willem Post van Mokum Mariteam. "De stad is eraan toe, de techniek kan het aan, ondernemers willen meedoen. Het is nu een kwestie van politieke wil."

Selectieprocedure
Volgens Post is afvalinzameling via het water niet alleen duurzamer, de nauwe straatjes in het centrum worden ook een stuk veiliger voor fietsers en voetgangers als er geen vuilnis­wagens meer door hoeven.

Het is overigens nog niet duidelijk of de vrachtrederij van Post geselecteerd wordt om de proef uit te voeren, daarvoor wordt dit voorjaar een selectieprocedure gestart.

De stad moet eerst naar Den Haag voor toestemming voor het experiment. Maar uit eerste gesprekken blijkt dat de aanvraag kansrijk is, aldus wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho.

Vrijwillige basis
Daarna kan de gemeente regels maken die huishoudens en bedrijven in het gebied verplichten hun vuilnis gecentraliseerd te laten ophalen. Maar ook als die bevoegdheden er niet komen, wil de wethouder doorgaan met het experiment, op vrijwillige basis.

In de Negen Straatjes zullen allerlei inzamelvarianten geprobeerd worden. Zo moet worden getest of het vuilnis eerst per (elektrisch) voertuig naar een centraal overslagpunt in de buurt wordt gereden, of dat het her en der langs de gracht wordt gezet.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden