Proef veiligheid Bijlmer

AMSTERDAM - Stadsdeel Zuidoost, de Dienst Wonen, de politie en andere overheidsdiensten gaan informatie delen om de veiligheid in de H-buurt te vergroten. Het gaat om een landelijke proef.Het project, Buurtbeeld, gaat volgende maand van start. In een evaluatie van het preventief fouilleren is al aangekondigd dat onder meer in de flat Hoptille controles komen. Daar komt veel meer criminaliteit dan gemiddeld voor. Ook zal het project zich richten op bestrijding van woonfraude.

Naast het stadsdeel en de politie zijn in ieder geval de woningcorporaties, justitie, de Dienst Werk en Inkomen, de basisadministratie en leerplichtambtenaren betrokken.

Volgens de politie komt er 'een administratief moment' om te bekijken wat er op een specifiek adres speelt. ''De opzet is dat we dingen kunnen voorkomen voordat er iets gaat broeien,'' aldus een woordvoerder van de politie. Zo kan worden vermeden dat na ernstige incidenten blijkt dat allerlei instanties iets wisten, maar dat niemand een compleet beeld van alle problemen in bijvoorbeeld een gezin had. ''We willen in een vroegtijdig stadium ellende voorkomen.'' Door informatie samen te voegen kan ook gekeken welke dienst het beste kan ingrijpen.

Buurtbeeld is onder meer ontwikkeld door de Politieacademie. Informatie over incidenten wordt zichtbaar op een kaart. Daarmee moet veel inzichtelijker worden gemaakt waar welke problemen voorkomen en kunnen er verbanden worden gelegd. In de toekomst kan dat mogelijk ook elektronisch via een smartphone.

Volgens de ontwikkelaars geeft Buurtbeeld een 'ongekende vermenigvuldiging' van kennis over een buurt. In Amsterdam komt de eerste pilot met dit systeem.

De politie en andere instanties zijn al langer bezig om informatie te delen, onder andere met de actie Zoeklicht.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden