Proef om kwelwater uit de polders om te zetten in drinkwater

De dieper gelegen polders rondom Amsterdam krijgen mogelijk een nieuwe functie als waterwingebied.  Waternet wil op korte termijn een proef starten in de Horstermeerpolder bij Nederhorst den Berg om te zien of het mogelijk is het kwelwater uit de polder om te zetten in drinkwater voor de hoofdstad.

De Horstermeerpolder. Beeld Vimeo
De Horstermeerpolder.Beeld Vimeo

Waternet gebruikt nu al kwelwater uit de Bethunepolder bij Maarssen als drinkwater. Daar wordt jaarlijks circa 25 miljoen kubieke meter water opgepompt, een derde van de behoefte van Amsterdam.

Daarnaast haalt Waternet duinwater uit de Waterleidingduinen en oppervlaktewater uit het Lekkanaal. Maar mogelijk zal een van deze bronnen in de toekomst wegvallen, verwacht het bedrijf.

De Horstermeerpolder is ruim 600 hectaren groot, en wordt omringd door een uitgestrekt plassengebied. Omdat de droogmakerij twee meter lager ligt dan de plassen, kwelt er voortdurend water op.

Twee miljoen
De proef moet duidelijk maken of de brakke kwel kan worden omgezet in kwalitatief goed drinkwater. Waternet verwacht dat door het gebruik van speciale zuiveringstechnieken zeer zuiver water ontstaat.

Een bijkomend voordeel is dat het polderwater gemengd met regulier drinkwater weinig kunstmatige ontharding nodig heeft. Daardoor hoeven tijdens de bereiding veel minder chemicaliën worden ingezet.

De proef moet ook duidelijk maken of er geen onvoorziene risico's kleven aan de nieuwe techniek. Zo zal bij voorbeeld worden gelet op een bodemdaling als gevolg van de waterwinning.

Met de proef is een bedrag gemoeid van twee miljoen euro. Waternet heeft subsidie aangevraagd bij de provincie Noord-Holland en de Europese Commissie. Amsterdam draagt in elk geval een deel van de kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden