Update

Proef om goede leraren extra te belonen

Schoolbesturen kunnen vanaf vandaag meedoen met een proef om goede leraren meer te betalen. Het kabinet wil docenten die beter werk leveren dan hun collega's, extra belonen.

ANP/Redactie
Archieffoto. © ANP Beeld
Archieffoto. © ANP

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, VVD vindt de experimenten belangrijk om te kijken welke vormen van prestatiebeloning in het onderwijs 'effectief en duurzaam' zijn.

Nederland is een van de eerste landen ter wereld die grootschalig experimenteren met prestatiebeloning in het onderwijs, aldus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Zijlstra maakte vandaag bekend dat drie schoolbesturen uit Noord-Holland Noord, Amsterdam en Zeeland meedoen met de proef. Hierbij zijn bijna 1700 leraren uit het lager, middelbaar en beroepsonderwijs betrokken.

Resultaten
Een onafhankelijke wetenschappelijke begeleidingscommissie beoordeelt de resultaten en adviseert de staatssecretaris in 2015. Volgend jaar is voor de proef 10 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag loopt op tot 80 miljoen euro in 2015.

Amsterdam
In Amsterdam doet de Stichting Bijzonderwijs mee met de proef. Hierbij zijn 230 personeelsleden van zeven basisscholen uit Amsterdam-Zuidoost betrokken. Wethouder Lodewijk Asscher (Educatie, PvdA) is enthousiast over het experiment. De wethouder probeert vanaf 2008 de kwaliteit van het basisonderwijs te verbeteren. Hierbij zitten deskundigen achterin de klas om te kijken hoe leraren de stof overbrengen op de kinderen. De leerkrachten krijgen dan advies om hun lesgeven te verbeteren. Na enige tijd wordt gekeken of ze beter zijn geworden.

Nu kan Asscher het lerarenteam dat de grootste vooruitgang boekt, ook belonen met ongeveer 10.000 euro. De wethouder kan goede leraren nu naar eigen zeggen belonen zonder dat het een kwestie van 'verdeel en heers' wordt, aangezien teams een beloning krijgen. De wethouder hoopt dat meer kinderen hun diploma halen, wat goed is voor de hele stad.

Sinds Asscher in 2008 begon met de zogeheten kwaliteitsaanpak, is het aantal zwakke en zeer zwakke basisscholen in Amsterdam sterk verminderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden