Proef met zonnecellen in vluchtstrook langs A2

Op een vluchtstrook langs de A2 tussen Amsterdam en Utrecht zijn zonnecellen verwerkt in het wegdek. Uit de proef moet blijken of berijdbare zonnepanelen ook bruikbaar zijn langs de snelweg.

Voorbeeld van zonnecellen in het wegdek in Frankrijk, ook aangelegd door Wattway, dat dat nu bij de A2 gaat doen Beeld Wattway
Voorbeeld van zonnecellen in het wegdek in Frankrijk, ook aangelegd door Wattway, dat dat nu bij de A2 gaat doenBeeld Wattway

Sinds mei wordt het zonnewegdek al uitgeprobeerd op een rijstrook van de provinciale weg N401 bij Kockengen. Daar zijn de eerste resultaten hoopgevend, volgens wegenbouwer BAM Infra. De strook van 50 vierkante meter levert door het jaar heen genoeg stroom op voor één huishouden.

BAM Infra noemt het verder een voordeel dat geen horizonvervuiling optreedt, zoals bij in het weiland opgestelde zonnepanelen. Ook niet onbelangrijk: uit onderzoek met camerabeelden blijkt dat de deklaag van transparante kunsthars automobilisten niet afleidt. "Op een N-weg werkt het."

Herrie
De snelweg is wel een wereld van verschil. Bij hogere snelheden maken de banden op de deklaag te veel herrie. Ook laat de kunsthars geen water door, zodat de afvoer van regenwater onvoldoende is. Het zonnewegdek wordt daarom niet op meerdere rijbanen naast elkaar gebruikt.

Op de vluchtstrook zal het hoe dan ook wel gaan. De techniek van de Franse leverancier Wattway is eerder al beproefd op een kilometer wegdek in Normandië.

Het Nederlandse SolaRoad had in 2014 de primeur met een stuk fietspad bij Krommenie. Ook daar werd gesproken van een succesvolle proef, al traden verschillende keren beschadigingen op aan de toplaag. Volgend jaar wordt de SolaRoadtechniek ook uitgeprobeerd op wegen voor zwaar verkeer.

400.000 huishoudens
Als alleen al de vluchtstroken worden bekleed met zonnecellen zijn de mogelijkheden enorm, rekent BAM Infra voor. Nederland telt maar liefst 20 miljoen vierkante meter vluchtstrook. Afgaande op het rendement bij Kockengen kan daar volgens de wegenbouwer genoeg stroom worden opgewekt voor 400.000 huishoudens.

Het proefstrookje van 25 vierkante meter langs de A2 is overigens nauwelijks te zien. En niet eens alleen omdat je er in een flits voorbij bent. Het zonnewegdek ligt op de vluchtstrook langs de afrit naar het Shellstation bij Maarssen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden