Proef met vervoer van vracht over de grachten

AMSTERDAM - Na vrachtvervoer met de tram, gaan Amsterdamse bedrijven nu ook het vervoer van vracht over water beproeven. Onder aanvoering van afvalverwerker Icova zullen voedsel en bouwmaterialen met fluisterboten over de grachten worden vervoerd.Mokum Mariteam levert groente, vlees en fruit voor de restaurants aan over het water. Het afval wordt direct mee terug genomen. Als een bedrijf zich niet aan het water bevindt, staat aan wal een bezorgfiets klaar waarmee de vracht het laatste stukje over de weg wordt vervoerd.

Inmiddels hebben zich twintig restaurants aangesloten bij het initiatief van Cor Gerritsen, commercieel directeur van afvalverwerkingsbedrijf Icova. ''Wij brengen voedsel de stad in en het afval de stad uit. Van het afval maken wij weer stroom en daarmee kunnen de elektrische sloepen aangedreven worden.''

Vanaf donderdag gaan op proef vijf sloepen en één grote boot varen. De boten zijn afkomstig van drie rederijen: Canal Company, De Nederlanden en 't Smidtje. Als de proef slaagt zullen voor verschillende mogelijkheden schepen gebouwd of aangepast worden.

''We trekken het komende jaar uit om rustig proeven te doen voor verschillende sectoren'' zegt Gerritsen. ''Er zullen weinig bedrijven in de binnenstad zijn, die niet voor vervoer over water in aanmerking komen.

Naast restaurants wil Mokum Mariteam ook bouwmaterialen vervoeren. Daarvoor doen transportbedrijf Saan en BBN Bouwmaterialen mee aan het project.

Gerritsen denkt ook aan hotels, ziekenhuizen en zorginstellingen, die bijvoorbeeld hun linnen over het water aan- en afvoeren. Voor winkels denkt hij aan ondergrondse afval-perscontainers, die per schip worden gebracht en gehaald.

Gerritsen is er niet op uit een concurrent te worden van City Cargo, dat met vrachttrams door de stad wil rijden. ''Ik zie liever samenwerking. ''

De plannen lijken erg op de pakjesboot van DHL, die sinds 1998 door de grachten vaart. Daar worden pakketten en brieven op verschillende punten aangeboden aan fietskoeriers, die ze naar hun eindbestemming brengen. Brouwerij De Prael liet eerder weten plannen te hebben om met een bierboot door de grachten te gaan varen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden