Proef met pont van CS naar M-Lab

AMSTERDAM - Het pontje van CS naar de Aambeeldstraat gaat vanaf 1 september tijdelijk weer varen. Noord overweegt ook daarna het veer te laten pendelen, maar dan moet de gemeente wel financieel bijspringen. Het is een experiment van drie maanden waarbij de pont op drie werkdagen één keer per avond naar de overkant vaart.

Het initiatief is genomen voor bezoekers van het M-Lab, maar andere passagiers zijn ook welkom. ''In eerste instantie willen we meten hoe druk het is. Aan de hand daarvan kunnen we bekijken of er een permanente overtocht moet komen,'' zegt een woordvoerder van het stadsdeel. ''De Noordelijke IJoevers worden de komende jaren verder ontwikkeld, dus dan is goed openbaar vervoer belangrijk voor ons. Aan de Aambeeldstraat zitten Hotel De Goudfazant en M-Lab, bedrijven die we graag in Noord willen hebben. Daarom hebben we gezegd: we betalen dit experiment.'' Bij een eventuele permanente pont moet de gemeente bijspringen. ''Het is openbaar vervoer, dus dat zou de gemeente moeten financieren.''

Op 1 september is het precies één jaar geleden dat de gemeente het IJveer 35 uit de vaart nam, omdat het niet rendabel was. Het veer ging langs de Boorstraat en de Zamenhofstraat, maakte daarna een oversteek naar het Java-eiland, om vervolgens terug te keren naar het Centraal Station. 's Avonds deed het veer het omgekeerde rondje.

Op welke dagen de pont gaat varen, is nog onbekend. De boot vertrekt om 19.45 uur vanaf CS. Voor dit experiment wordt het NDSM-veer ingezet, dat een kleine omweg naar de ponthaven nabij M-Lab maakt.

De bezoekers van het M-Lab moeten na de voorstelling wel een andere manier vinden om aan de overkant te komen. De pont vaart alleen op de heenweg. (HET PAROOL)

Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden