Proef met ov-toeristenkaart start deze zomer

Voordat de ov-toeristenkaart definitief ingevoerd wordt, komt er eerst nog een één jaar durende proef. De ov-pas gaat waarschijnlijk nog vóór de zomer in de verkoop.

De kaart moet het openbaar vervoer voor toeristen een kwaliteitsimpuls geven Beeld anp
De kaart moet het openbaar vervoer voor toeristen een kwaliteitsimpuls gevenBeeld anp

Dat schrijft staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) dinsdag in een Kamerbrief over de voortgang van haar plan om het openbaar vervoer voor toeristen te verbeteren.

Begin dit jaar beloofde Dijksma al aan de Kamer dat er nog dit jaar een dergelijke kaart zou komen. Onder meer VVD en D66 drongen aan op de komst van de ov-toeristenkaart.

Er komen twee varianten: een dagkaart die geldig is vanaf 9.00 uur en een kaart die de hele dag geldig is. Die laatste kaart kost de toerist 59 euro, de eerste is twintig euro goedkoper. Zo moet de drukke ochtendspits worden ontzien.

Met beide kaarten kan in heel Nederland gereisd worden in bus, metro, tram en trein. De kaarten zijn niet exclusief voor buitenlandse toeristen, aldus Dijksma. Ook andere reizigers kunnen hiervan gebruik maken. "Vervoerders hebben hier in hun prijsstelling rekening mee gehouden."

Meer toeristenkaarten
Een jaar na de invoering worden verkoop, prijsstelling en gebruiksgemak geëvalueerd. Die evaluatie heeft onder andere als doel om de kaart - en eventuele andere producten - verder te ontwikkelen. Volgens de staatssecretaris onderzoeken vervoerders nu al of ze andere regionale producten kunnen introduceren om zo het pakket verder uit te breiden.

Amsterdam kent al twee kaarten die speciaal voor toeristen ontwikkeld zijn: het Travel Ticket, dat bestaat uit een retourtje tussen Schiphol en een Amsterdams treinstation en een dagkaart van het GVB, en de Amsterdam & Region Travel Ticket. Met die laatste kaart kunnen toeristen in de bus, tram en metro naar bijvoorbeeld de Zaanse Schans of Volendam reizen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden