Proef met geldvrije winkels in Amsterdam

Afgelopen donderdag liet juwelier Fred Hund aan de Jan Evertsenstraat het leven na een overval. Foto ANP Beeld anp
Afgelopen donderdag liet juwelier Fred Hund aan de Jan Evertsenstraat het leven na een overval. Foto ANPBeeld anp

AMSTERDAM - Winkelgebieden in de Amsterdamse wijken De Pijp en Nieuw-West worden geldvrij, om overvallen tegen te gaan. Klanten kunnen er binnenkort alleen nog pinnen of chippen.

Het gaat om het gebied rond de Ferdinand Bolstraat, om het centrum van Osdorp, de buurt rond het Confuciusplein in Geuzenveld/Slotermeer en het Belgiëplein in Nieuw-Sloten. Bij succes zullen ook andere buurten geldvrij worden.

De gemeente en het rijk betalen de mobiele pinapparatuur die winkeliers moeten aanschaffen en zullen ook zorgen voor spandoeken, stickers en folders waarin de klanten wordt uitgelegd waarom contant geld wordt uitgebannen.

Hoewel de overheid de winkeliers niet kan verplichten contant geld te weigeren, doet het overgrote deel van de ondernemers mee, zegt woordvoerder Bartho Boer van de gemeente.

''De gebieden moeten uitstralen dat er niets valt te halen. We werken samen met het bedrijfsleven en hebben allemaal hetzelfde belang: het zorgwekkend grote aantal overvallen terugdringen,'' zegt Boer. ''Voor ondernemers is het niet alleen veiliger geen contant geld aan te nemen, als iedereen het gewend is, gaat het ook sneller en is het goedkoper. Je staat niet meer te zoeken naar het gepaste kleingeld voor je medium-latte koffie van 2,65 euro.''

Cashless zones
In enkele van de winkelgebieden in West zijn ondernemers inmiddels begonnen met de cashless zones; in de Ferdinand Bolstraat en omgeving gebeurt dat binnen een maand.

Het stadsbestuur hoopt met de maatregelen 'een omslag in het denken' te bereiken. ''In de toekomst zal contant geld verdwijnen, maar vanwege die heel nare overvallen willen we in deze gebieden voorop lopen,'' zegt woordvoerder Boer. ''De buurten moeten volstrekt onaantrekkelijk worden voor overvallers, gewoon omdat daar voor hen niets meer is te halen. We hopen en verwachten dat klanten hierin meegaan.''

In Amsterdam-Zuid is succesvol geëxperimenteerd met dna-spray: overvallers worden met een vloeistof besproeid die niet is af te wassen en die aantoont dat zij de daders waren. Nadat het aantal overvallen in de proefgebieden met zestig procent was gedaald in negen maanden, zijn winkeliers in tal van andere winkelcentra in de spray geïnteresseerd geraakt. De gemeente hoopt dat eenzelfde effect optreedt met de geldvrije zones.

Boer: ''Dat is de omslag in het denken die we willen bereiken. Het moet niet blijven bij losstaande projecten in gebieden.''

In de vier buurten zonder contant geld nemen gemeente, stadsdeel en winkeliers ook extra maatregelen. Zo nodig worden meer camera's opgehangen en komt er meer toezicht. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden