Proef met aardgasvrije woningen in wijken in Noord

De gemeente heeft drie wijken in Noord op het oog waar ze huurwoningen aardgasvrij wil gaan maken. De woningen moeten in de komende jaren worden aangesloten op een andere warmtevoorziening.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Amsterdamse Federatie van Corporaties heeft een conceptlijst opgesteld met 30.000 woningen die in de komende jaren van het aardgasnet afgesloten kunnen worden. De komende vijf tot zeven jaar moeten de eerste 10.000 aardgasvrije woningen worden gerealiseerd.

Het is onderdeel van de in 2016 door wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) opgestelde duurzaamheidsdoelstellingen. Een van de targets was dat voor het aanvangen van 2018 een concrete lijst met 10.000 woningen zou worden opgesteld, die op een alternatieve warmtevoorziening aangesloten kunnen worden.

Noord
De drie wijken waarop het oog is gevallen zijn de Van der Pek/Gentiaanbuurt, de Banne en Loenermark - alle drie in Noord. De komende maanden volgen andere buurten. De locaties zijn overwegend gelegen in Amsterdam Nieuw-West, Noord en Zuidoost.

Een concrete lijst met woningen geven de corporaties nog niet. De komende tijd willen zij eerst met bewoners in gesprek over de plannen. Ook moet nog onderzoek gedaan worden naar de aardgasalternatieven.

Hogere kosten
Volgens de corporaties hoeven huurders niet bang te zijn dat de overstap naar een alternatieve warmtevoorziening hogere kosten betekent. Een van de randvoorwaarden van het plan is dat de energielasten voor de huurders niet hoger worden en dat de investering van de corporaties niet uitgaat boven het niveau met aardgas.

Lees ook: Lange weg te gaan voor Amsterdamse energiedoelen en: Subsidie huiseigenaren voor stoppen met aardgas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden