Proef in Zuid met fijnstofetende plant

Na de vleesetende plant is er nu ook de fijnstofetende plant. Sinds vrijdag probeert stadsdeel Zuid een speciaal voor dit doel opgekweekte, extra harige variant van kamperfoelie uit langs de President Kennedylaan.

Bart van Zoelen
De planten komen te staan op de President Kennedylaan, tegenover het Martin Luther Kingpark. Beeld Google Streetview
De planten komen te staan op de President Kennedylaan, tegenover het Martin Luther Kingpark.Beeld Google Streetview

Met meetapparatuur en de plant in een cilinder testen onderzoekers van AMS, het Amsterdamse instituut voor stadsonderzoek, of de plant inderdaad zorgt voor minder fijnstof in de lucht.

Tegenover het Martin Luther Kingpark staan ze de komende weken overdag met de doorzichtige koker direct langs het wegdek. Veel planten hebben de eigenschap dat ze met hun bladeren fijnstof afvangen en vasthouden. Bij regen spoelt dat van het groen en komt het op de ondergrond terecht.

Dit plantje, dat Green Junkie is gedoopt, is hariger dan andere kamperfoeliesoorten en wordt daardoor nog beter in staat geacht roetdeeltjes uit de lucht op te vangen.

Andere ingrepen overbodig
"We hebben het plantje een echt Amsterdamse naam gegeven," zegt Ton van Oostwaard. Zijn planten­vere­delaarsbedrijf My­Earth heeft de kamperfoelie met veel bladoppervlak en lange beharing opgekweekt. Of de kamperfoelie de moeite van het planten waard is, moet blijken uit de proef. De resultaten worden in september bekend.

Stadsdeelbestuurder Paul Slettenhaar is alvast enthousiast. Hij ziet al helemaal voor zich dat de klimplant hangt om de lantaarnpalen langs fietsroutes naar de vele middelbare scholen in zijn stadsdeel. Maar hij denkt ook aan andere drukke straten, zoals de Europaboulevard en de Amstelveenseweg. Als voordeel ziet hij ook dat andere ingrepen met het oog op de luchtkwaliteit, zoals milieuzones, er mogelijk overbodig door worden. "Als VVD'er vind ik het veel vervelender als automobilisten niets meer mogen. Dan heb ik liever dit soort dingen."

"Het zou moeten werken," zegt Bert Heusinkveld, onderzoeker van de Wageningen Universiteit. Wel is het voor hem nog de vraag of het verschil met andere plantensoorten nou echt zo groot is. Een klimplant zou wel ideaal zijn. "Langs veel drukke wegen hangen al geluidschermen. Wat is er nou makkelijker dan die met klimplanten te bekleden?"

De harige kamper­foeliesoort Green Junkie is ontwikkeld om fijnstof te vangen. Beeld Maarten Steenvoort
De harige kamper­foeliesoort Green Junkie is ontwikkeld om fijnstof te vangen.Beeld Maarten Steenvoort

Obesitas
"De President Kennedylaan staat er echt rood op," zegt Heusinkveld, met een blik op een kaart met de concentraties roet in de lucht. "Dicht bij dit soort wegen leven mensen gemiddeld drie maanden korter. Het effect van een slechte luchtkwaliteit op de gezondheid is ongeveer net zo groot als dat van obesitas."

De gemeente hoopt dat de test zorgt voor sluitend bewijs zodat beplanting rond wegen ook in aanbestedingsprocedures kan worden opgenomen. "Het is moeilijk dit soort innovatieve oplossingen in een bestek te verwerken," zegt Sacha Stolp, projectmedewerker van de gemeente Amsterdam. Met een innovatiewerkgroep komt Stolp tot meer van dit soort experimenten, zoals wegen die bijna helemaal worden gebouwd uit gerecycled materiaal of minder geluidsoverlast geven.

"Als zo'n innovatie werkt in Amsterdam kan een bedrijf daarmee de wereldmarkt op." Van Oostwaard heeft inmiddels al vier soorten struiken geschikt gemaakt voor het afvangen van fijnstof. Ook heeft hij planten die, zo belooft hij, extra veel kooldioxide opnemen. Daarvoor werkt hij aan een 'klimaatgordel' rond de stad, parallel aan de Stelling van Amsterdam. "We maken hiermee een groene jas voor Amsterdam."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden