Proef 'groene' taxi's Zuidoost na wanbeheer en ruzie mislukt

Een drie jaar durende proef met elektrische taxi's in Zuidoost is al na een half jaar gestaakt wegens wanbeleid, wanbeheer en ruzies tussen de vier betrokken partijen.

Patrick Meershoek
Stadsdeelbestuurder Zuidoost Urwin Vyent bij de start van gCab. Beeld Auke VanderHoek
Stadsdeelbestuurder Zuidoost Urwin Vyent bij de start van gCab.Beeld Auke VanderHoek

De proef met de groene wagentjes van gCab ging in oktober 2013 van start. De hoop was dat gCab de strijd zou aanbinden met de duizenden illegale snorders in het stadsdeel en daarnaast tientallen werklozen aan een baan als chauffeur zou helpen.

Een jaar later vallen er harde woorden tussen stadsdeel Zuidoost, de directie van gCab en leasemaatschappij Optilease. De voormalige partners beschuldigen elkaar van verregaande incompetentie en zeggen aanzienlijke financiële vorderingen op elkaar te hebben.

Niet zonder slag of stoot
Uit gesprekken met de hoofdrolspelers blijkt dat het project van meet af aan in problemen verkeerde. De door het stadsdeel voorgedragen franchisenemer van gCab, een lokale rijschoolhouder, moest al binnen een maand na de start uit zijn functie worden ontheven.

Dat ging niet zonder slag of stoot. In februari deed de directie van gCab aangifte van bedreiging. Bij herhaling zou de franchisenemer hebben aangekondigd de vijf taxi's in brand te zullen steken, mocht een andere ondernemer de exploitatie overnemen.

De gCab-directie nam zelf het stokje over, maar kon het project niet tot een succes maken. Na ruzie met het stadsdeel over de subsidie werd de proef in mei van dit jaar stopgezet.

Lees vandaag (3-11) meer in Het Parool: 'De snorderkiller maakte niets waar'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden