Proef fietsstraat Sarphatistraat succesvol verlopen

Sinds juli vorig jaar wordt de Sarphatistraat geregeerd door fietsers. Volgens onderzoek van de gemeente is de nieuwe inrichting van de straat een groot succes.

Het Parool
Fietsstraat Sarphatistraat. Beeld Mats van Soolingen
Fietsstraat Sarphatistraat.Beeld Mats van Soolingen

Tussen het Weesperplein en het Alexanderplein werd het asfalt rood geschilderd en de maximumsnelheid voor automobilisten teruggebracht naar 30 kilometer per uur. Fietsers zwaaien er de scepter, de auto is te gast. Om de 60 meter staan 'fietsvriendelijke verkeersdrempels', die de snelheid van auto's moet beperken.

De Fietsersbond noemde het mengen van fietsers en auto's zorgelijk. "In de oude situatie had de fietser nog een eigen strook, nu moet je maar zien of auto's de ruimte bieden die nodig is." Ook zou de gevoelsmatige ruimte voor fietsers kleiner zijn geworden.

Comfortabel
Maar volgens onderzoek van de gemeente vindt 88 procent van de fietsers de fietsstraat een verbetering. De straat krijgt gemiddeld het rapportcijfer 8,3 en 94 procent vindt de straat comfortabel om doorheen te fietsen.
Ook bewoners en ondernemers ervaren een verbetering op het gebied van leefbaarheid en veiligheid.

Sinds de nieuwe inrichting is het aantal fietsers met 23 procent toegenomen, terwijl er minder auto's door de straat reden. Bovendien verlaagde de rijsnelheid van het autoverkeer. Voetgangers geven wel aan dat taxi's te hard rijden op de trambaan.

Komende lente wordt de proef afgesloten en gaat de gemeente kijken wat er voor gevolg aan de fietsstraat kan worden gegeven. Op termijn moet de 'binnenring' Marnixstraat - Weteringsschans - Sarphatistraat ruim baan geven aan fietsers en het openbaar vervoer.

Lees ook: Fietsers de baas in de Sarphatistraat, maar voor welk probleem is dit een oplossing? [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden