PlusOpen

Proef de Gouden Eeuw met een modern sausje bij Luitenant Cornelis

Iedere dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. Vandaag in onze dagelijkse rubriek Open: Luitenant Cornelis.

Beeld Roï Shiratski

Wie een Nederlandse geschiedenisles op een volle maag ambieert kan terecht in de Voetboogstraat: in het pas geopende restaurant Luitenant Cornelis komt de Gouden Eeuw tot leven.

"Toeristen maken kennis met de Nederlandse cultuur en geschiedenis in musea, maar in mindere mate in de horeca," zegt eigenaar Kaji But (40). "Terwijl we een rijke voedselgeschiedenis hebben, die geëerd mag worden."

"Toeristen maken kennis met de Nederlandse cultuur en geschiedenis in musea, maar in mindere mate in de horeca," zegt eigenaar Kaji But (40). "Terwijl we een rijke voedselgeschiedenis hebben, die geëerd mag worden."

De naam van het restaurant verwijst naar de belangrijkste voetboogschutter - oftewel stadsbeschermer - die Amsterdam heeft gekend. Niet gek dus dat de oer-Hollandse gerechten worden geserveerd onder toeziend oog van de desbetreffende luitenant en zijn mede-voetboogschutters, afgebeeld op een print van het levensgrote schilderij De magere compagnie (1637).

In het restaurant is het originele zeventiende-eeuwse plafond bewaard gebleven, dienen de koperen destilleerketels als lampen en zijn de borden versierd met een Delfts blauwe rand.

Uit Nederland
Ook de gerechten uit Nederlands meest succesvolle eeuw zijn in ere gehouden. "Maar wel met een twist," zegt chef-kok Sander Looren de Jong (40). "Zalm en garnalen op toast is niks nieuws, maar met ingelegde spitskool en saffraanmayonaise krijgt het gerecht een modern jasje."

Bijna alle ingrediënten komen uit Nederland; de kabeljauw komt uit de Noordzee en de eendenborst van de Veluwe. Wat niet uit de Nederlandse provincies komt, zoals whisky, komt van Nederlandse leveranciers.

Lt. Cornelis werkt volgens het populaire shared ­dining, waarbij gerechten worden gedeeld. Het Jan Modaalmenu bestaat uit zeven gerechten, waarvan een nagerecht, om met z'n tweeën te delen (€35 p.p.). Wie meer zin heeft in fingerfood en een neut kan terecht aan de bar. Achter elk oud-Hollandsch ­likeurtje zit een verhaal; zo dronken de mensen steevast een 'Hansje in de kelder' als iemand zwanger was.

En schrik niet als je na een paar glaasjes de schilderijen ziet bewegen: het Melkmeisje schenkt oneindig veel melk en Luitenant Cornelis doet af en toe zijn jasje goed.


Ken jij een nieuw tentje? Vertel het ons en stuur een mailtje naar open@parool.nl

Luitenant Cornelis

Voetboogstraat 15
020-2614863
www.restaurantcornelis.amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden