Productiehuizen teleurgesteld over pact in nieuwe Mediawet

De vereniging van onafhankelijke televisie producenten (OTP) is ontevreden over het pact dat de NPO en de meerderheid van de publieke omroepen heeft gesloten over de uitwerking van de kern van de nieuwe Mediawet.

Gudo Tienhooven en Joep School
null Beeld anp
Beeld anp

Maandag werd duidelijk dat in de deal is geregeld dat omroepen ook bij programma's die door externe partijen worden gemaakt volwaardig coproducent blijven - en zo stevig invloed houden op de vorm en inhoud.

Dat is tegen het zere been van productiehuizen omdat VVD-staatsecretaris Sander Dekker (Media) met de Mediawet juist voornemens was het publieke bestel open te breken door ervoor te zorgen dat productiemaatschappijen rechtstreeks bij de NPO konden aankloppen met nieuwe programma's en niet meer veroordeeld zijn tot de diverse omroepen. Met het akkoord, dat al ondertekend werd door VPRO, BNN-Vara, EO, Human, NOS en NTR (en dus niet door AvroTros, Omroep MAX, PowNed en KRO-NCRV), lijkt daar op het eerste oog weinig van terecht te komen.

"Het is inderdaad een stap terug," zegt Roel Kooi, voorzitter van de OTP. "Het is hoog tijd dat het publieke bestel opener wordt. Meer vrijheid voor externe partijen is daarvoor noodzakelijk, maar op deze manier ziet het ernaar uit dat het oude systeem in stand wordt gehouden."

Toch is de OTP, waar productiemaatschappijen als Endemol, IDTV en CCCP bij zijn aangesloten, niet uit het veld geslagen. "We begrijpen dat er compromissen moeten worden gesloten om de Mediawet vandaag door de Eerste Kamer te krijgen. De afspraken die nu gemaakt zijn, zijn ogenschijnlijk vooral gemaakt om die noodzakelijke stap te kunnen zetten. Wij geloven dat de intentie om het bestel open te breken er nog altijd is. We zijn wel erg benieuwd naar de uitwerking."

Irene van den Brekel, directeur van het Amsterdamse productiebedrijf Human Factor, dat onder andere Zondag met Lubach en Koefnoen maakt, is minder optimistisch gestemd. "In mijn ogen worden we weer teruggeworpen naar het oude systeem. Wij hebben als productiehuis een expertise en blijven opgezadeld worden met een verplichte partner - de omroepen. Dat is gewoon teleurstellend. Je kunt je afvragen wat de nieuwe Mediawet in deze vorm toevoegt."

Onduidelijke situatie
Voor Dan Blazer, oprichter van BlazHoffski - Keuringsdienst van Waarde, Katja's Bodyscan en Verborgen Verleden - zorgt de deal opnieuw voor een onduidelijke situatie. "Kloppen we straks aan bij de netmanagers of de omroepen? Het wordt tijd dat dat wordt opgehelderd. Wij willen gewoon mooie programma's blijven maken."

De maandag aangekondigde deal van de NPO en de meerderheid van de omroepen komt niet uit de lucht vallen. Staatsecretaris Dekker was genoodzaakt om in gesprek te gaan met de omroepen omdat hij bij zijn Mediawet vandaag koste wat kost door de senaat wil loodsen. Voor het weekend voerde Dekker volgens ingewijden al koortsachtig overleg met drie partijen die belangrijke partners voor de regeringscoalitie zijn om de wet er doorheen te krijgen: D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Bovendien doet Dekker volgens bronnen nóg een belangrijke concessie: bestuursleden van de NPO moeten voortaan door een onafhankelijke commissie worden benoemd en niet langer door de politiek. Dat laatste is een heikel punt. Dekker wees onlangs partijgenoot Bruno Bruins aan als nieuwe voorzitter van de NPO's Raad van Toezicht en zorgde daarmee voor een storm aan kritiek in omroepland.

Eerste Kamer aan zet
Dinsdag moet blijken of Dekkers onderhandelmarathon succes heeft gehad. Dan praat de Eerste Kamer over het voorstel. Begin februari schortten de senatoren het debat erover met staatssecretaris Sander Dekker (Media) op, omdat ze zijn toezeggingen niet duidelijk vonden of omdat ze zich er niet in konden vinden.

Dekker kreeg de tijd om de kwestie te verduidelijken en te overleggen over mogelijke tegemoetkomingen.

Heikel punt voor de critici is een mogelijke inperking van de vrijheid die omroepen hebben om zelf de inhoud van hun programma's te bepalen. Dekker wil minder amusement bij de publieke omroepen en meer aandacht voor informatie, cultuur en educatie. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt meer invloed.

Productiehuis Blazhoffski maakt onder meer Katja's Bodyscan Beeld Archief
Productiehuis Blazhoffski maakt onder meer Katja's BodyscanBeeld Archief

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden