Proces Zuma is nog niet voorbij

JOHANNESBURG - De Zuid-Afrikaanse justitie volhardt in haar pogingen Jacob Zuma, de leider van het ANC en gedoodverfde opvolger van zijn aartsvijand president Thabo Mbeki, te vervolgen wegens corruptie.

De openbare aanklager heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak van een rechter, die vorige week vrijdag besliste dat de zaak tegen Zuma op technische gronden moest worden gestaakt. De aanhang van Zuma, zowel binnen het ANC als binnen de machtige vakcentrale Cosatu, beschouwde dat als een overwinning.

Het besluit van justitie wekt vooral woede. Een woordvoerster van het ANC noemde het 'een cynische en slecht overwogen' stap in een 'meedogenloze strafvervolging'. Cosatu sprak van 'een oorlogsverklaring aan onze mensen'.

Zuma's aanhang beschouwt de strafvervolging als een pure wraakoefening van Mbeki, die in december de strijd om het leiderschap van het ANC van Zuma verloor. Twee jaar eerder had Mbeki Zuma ontslagen als vicepresident, nadat diens vriend en financieel adviseur Schabir Shaik wegens uitlokking van corruptie was veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf.

De rechter die vorige week een voorlopig einde maakte aan de zaak, verwees in zijn uitspraak ook naar de zaak-Shair. Hij vond het 'bizar' dat destijds alleen de financieel adviseur had terechtgestaan, en niet Zuma.

In de strafzaak tegen Shair voerde justitie aan dat deze Zuma tussen 1995 en 2002 238 betalingen had gedaan in ruil voor politieke wederdiensten. Onder meer zou Zuma hebben voorkomen dat een Franse wapenleverancier wegens omkoping bij een miljardendeal met Zuid-Afrika zou worden vervolgd.

''Omkoping is een misdrijf waarbij twee partijen zijn betrokken,'' oordeelde de rechter vorige week. ''In je eentje kun je dat misdrijf niet plegen.'' Maar hij gaf op technische gronden de openbare aanklager opdracht de vervolging van Zuma te staken, hoewel het justitie vrijstaat de zaak wederom aanhangig te maken.

Dit weekeinde komt de ANC-top bijeen, onder meer om te beslissen of het mandaat van Mbeki moet worden bekort, zodat Zuma eerder dan halverwege 2009 het presidentschap kan overnemen. Zuma zelf heeft gezegd dat hij aan een dergelijke stap tegen Mbeki geen behoefte heeft: ''Je hoeft een dode slang niet te knuppelen.'' (HET PAROOL)

ANC-leider Jacob Zuma moet misschien alsnog voor de rechter verschijnen. Foto EPA/Kim Ludbrook Beeld
ANC-leider Jacob Zuma moet misschien alsnog voor de rechter verschijnen. Foto EPA/Kim Ludbrook
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden