Proces tegen tattookillers eindigt tam met bescheiden strafeis voor Jurgen T.

Justitie vordert slechts een bescheiden straf voor de man die gestolen auto's zou hebben geleverd aan de 'tattookillers'.

Paul Vugts
Rotterdammer Jurgen T. (36) wordt gezien als bijvangst in de zaak tegen de vermoede huurmoordenaars die 'de tattookillers' gingen heten Beeld ANP
Rotterdammer Jurgen T. (36) wordt gezien als bijvangst in de zaak tegen de vermoede huurmoordenaars die 'de tattookillers' gingen hetenBeeld ANP

Rotterdammer Jurgen T. (36) was bijvangst in de zaak tegen de vermoede huurmoordenaars die 'de tattookillers' gingen heten en die gaandeweg zijn gelinkt aan liefst vier liquidaties en een moordpoging. Hij leidde een glamoureus leven met snelle bolides en schurkend tegen, pakweg, de groten uit het internationale voetbal. Zijn levensstijl lijkt hij met misdrijven te hebben bekostigd. Maar van de aanvankelijke verdenkingen in zijn dossier van veertien ordners zijn maar een paar over.

Waar de vier hoofdverdachten inmiddels door het gerechtshof zijn veroordeeld tot straffen van 12,5 en dertien jaar vanwege die ene mislukte moordaanslag, vormde de zaak tegen T. vierenhalf jaar na diens arrestatie nog een los eindje.

Officier van justitie Joris Beliën ziet bewijs dat hij in augustus 2009 in elk geval twee gestolen Volkswagens met valse kentekenplaten aan de groep heeft geleverd. Eentje is vervolgens op 10 augustus 2009 gebruikt bij de poging de Amsterdamse drugshandelaar Marlon D. te liquideren in de Andries Vierlinghstraat in West. Tien minuten na de aanslag waarbij D. met een automatisch wapen zwaar was verwond, maar niet was gedood, stond de auto brandend op een hoek van het Henk Sneevlietpad en het Christoffel Plantijnpad, even verderop. Ernaast lag een vuurwapen.

Een adresboekje in een woning aan de Silodam die twee van de hoofdverdachten hadden gebruikt - de broers Cor en Brian P. - leidde de recherche naar Jurgen T.

Een belangrijke getuige die in een beschermingsprogramma is opgenomen, beweerde vervolgens dat 'Brian iemand had die hem gestolen auto's leverde voor duizend euro per stuk'.

Dat zou Jurgen T. zijn geweest, die de getuige ook eens zei te hebben zien zitten in T.'s sportieve Mercedes AMG. T. zou Brian in die auto 'een servetje' hebben overhandigd met daarin drie autosleutels, tegen betaling van 21.000 euro.

Twee gestolen Volkswagens
Jurgen T. heeft de recherche bevestigd dat Brian hem om gestolen auto's had gevraagd, maar hij zegt te hebben geweigerd. Uit registraties van verkeerscamera's blijkt volgens Beliën (én volgens het gerechtshof dat de hoofdverdachten veroordeelde) dat de twee gestolen Volkswagens begin augustus van een woning van Jurgen T. 'in een treintje' met de auto van Brian P. richting Amsterdam zijn gereden. Maar hoewel het dossier aanwijzingen bevat dat T. de tattookillers meer auto's leverde, is daarvoor onvoldoende bewijs.

Voor justitie staat wel vast dat T. hypotheekfraude pleegde en dat het vuurwapen en de 51,4 gram cocaïne die in zijn woning werden aangetroffen, van hem waren. Beliën vorderde een celstraf gelijk aan de 212 dagen die de verdachte in voorarrest heeft gezeten plus een geldboete van 2600 euro (een bedrag dat bij hem in beslag is genomen).

Raadsman Rob Frijns van de - afwezige - T. vindt dat justitie het recht op vervolging heeft verspeeld nu de strafzaak met vierenhalf jaar veel te lang heeft geduurd. 'Mijn cliënt is meegesleurd in een zeer groot onderzoek naar levensdelicten waarmee hij niets te maken heeft.'

De rechtbank doet op 11 maart uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden