Proces tegen Poolse ex-leider Jaruzelski moet over

Het slepende proces tegen de voormalige leider van Polen, generaal Wojciech Jaruzelski, moet opnieuw worden gevoerd omdat een rechter in de zaak is overleden. Dat heeft een rechtbankwoordvoerder vandaag bekendgemaakt, berichtte het Poolse persbureau PAP.

Generaal Wojciech Jaruzelski tijdens zijn proces in maart, in de rechtbank in Warschau. © ANP Beeld
Generaal Wojciech Jaruzelski tijdens zijn proces in maart, in de rechtbank in Warschau. © ANP

De 88-jarige Jaruzelski was aangeklaagd wegens het bloedig neerslaan van protesten bij de scheepswerven in Gdansk en Gdynia in 1970 in communistisch Polen. Het proces begon in 2001 en zou binnenkort ten einde lopen. Poolse agenten en militairen doodden onder minister Jaruzelski van Defensie in Gdansk en omgeving zeker 44 betogende arbeiders.

Bedroefd
Jaruzelski zei in een reactie bedroefd en geschokt te zijn dat het proces herhaald moet worden. 'Ik wil een veroordeling meemaken, want de veroordeling in de media heeft allang plaatsgevonden', aldus Jaruzelski, die kanker heeft.

1989

'Ze willen hem op allerlei manieren pakken', aldus Jan Minkievic, de voormalige woordvoerder in Nederland van de Poolse vakbond Solidariteit. 'Maar als ze iets hadden kunnen bewijzen had dat ook eerder gekund in 1989' toen een einde kwam aan het communistische tijdperk in Polen.

Polen willen volgens Minkievic dat Jaruzelski wordt veroordeeld als symbool van de staat van beleg in 1981, maar anderen zeggen dat de ellende in het land minder erg was dan elders en vragen zich af wat een veroordeling nog voor nut heeft.

Solidariteit
Jaruzelski had in december 1981 als leider van een militaire junta de staat van beleg afgekondigd. Hij wilde zo een staking van de onafhankelijke vakbond Solidariteit voorkomen. Bij gevechten tussen stakers en de politie kwamen tientallen mensen om het leven.

De noodtoestand duurde tot juli 1983. Tienduizend andere mensen werden gevangengezet, onder wie de Solidariteitleider en latere president Lech Walesa. Na het intrekken van de staat van beleg begon Jaruzelski overleg met leiders van Solidariteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden