Proces tegen ngo's in Egypte verdaagd

Het omstreden proces in Egypte tegen 43 medewerkers van vijf non-gouvernementele organisaties die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan 'illegale politieke activiteiten', is vandaag op de eerste zittingsdag verdaagd tot 26 april. Dat meldden Arabische media.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

De ngo's, organisaties die niet aan een overheid zijn gebonden, zouden illegaal financiële steun hebben gekregen uit onder meer de Verenigde Staten. Van de verdachten hebben er 16 een Amerikaans paspoort. Een van hen is de zoon van minister van Transport Ray LaHood.

Er verschenen 14 aangeklaagden in de rechtszaal, allen Egyptenaren. Zij verklaarden onschuldig te zijn.

Volgens het Openbaar Ministerie in de hoofdstad Caïro opereerden de onderzochte ngo's zonder vergunning. Ze zouden geen maatschappelijk doel dienen, maar 'puur politiek' actief zijn geweest. De activisten werken voor organisaties die opkomen voor de democratie en een vrije pers.

De VS en Egypte hebben in onderhandelingen tot nu toe vergeefs geprobeerd een politieke oplossing voor de kwestie te vinden. Washington heeft al gedreigd met de intrekking van de militaire steun ter waarde van 1,3 miljard dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden