Proces tegen Ed Maas gaat door

Maas, die ook bekendheid verwierf als financier en ex-voorzitter van de Lijst Pim Fortuijn (LPF), zou de koers van VHS jaren hebben beinvloed door via stromannen eigen aandelen aan te kopen en te verkopen. Foto ANP/Vincent Jannink Beeld
Maas, die ook bekendheid verwierf als financier en ex-voorzitter van de Lijst Pim Fortuijn (LPF), zou de koers van VHS jaren hebben beinvloed door via stromannen eigen aandelen aan te kopen en te verkopen. Foto ANP/Vincent Jannink

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) is niet in gebreke gebleven door telefoontaps in de voorkenniszaak rond het vastgoedfonds VHS van ondernemer Ed Maas niet te vernietigen. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank gisteren bepaald.

Advocaat Oscar Hammerstein had de rechtbank op de eerste dag van de zaak gevraagd het OM niet-ontvankelijk te verklaren, zoals eerder was gebeurd in de Hells Angelszaak. Het OM gaf toe taps van vertrouwelijke telefooncontacten tussen Maas en zijn advocaat niet te hebben vernietigd, maar dat was niet doelbewust gebeurd.

Het onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis door multimiljonair Maas, voormalig topman van beursfonds VHS, heeft in totaal meer dan vier jaar in beslag genomen. De zaak kwam in 2004 aan het rollen toen de huisbank van VHS, Staalbankiers, bij de Autoriteit Financiële Markten melding maakte van onregelmatigheden in de handel in aandelen VHS. Niet lang daarna haalde Maas zijn omstreden fonds van de beurs om het in 2006 te verkopen aan een consortium van beleggers.

Maas, die ook bekendheid verwierf als financier en ex-voorzitter van de Lijst Pim Fortuijn (LPF), zou de koers van VHS jaren hebben beinvloed door via stromannen eigen aandelen aan te kopen en te verkopen. Volgens justitie gebeurde dit vooral tijdens periodes waarin een bedrijf en zijn werknemers niet in eigen aandelen mogen handelen, zoals vlak voor de presentatie van kwartaalcijfers.

De Amsterdamse rechtbank heeft de hele week uitgetrokken voor het proces tegen Maas en zijn medeverdachten Eddy de Kroes en Aad Ruijgrok, onder wier naam hij vaak in VHS-aandelen zou hebben gehandeld. De Kroes zou voor de transacties de aparte stichting '23 april' hebben opgericht. Ruijgrok zou via zijn familievennootschap Petrolia als stroman voor Maas zijn opgetreden.

Justitie onderschepte diverse telefoongesprekken waaruit moet blijken dat Maas de beurskoers via zijn stromannen probeerde te beïnvloeden. ''Ik regel financiering, geef ze garanties. Het is een loterij zonder nieten. En alleen omdat ik de koers een beetje wil steunen,'' aldus Maas in één van de getapte gesprekken.

Gisteren werd De Kroes gehoord. De man die een vermogen verdiende met de handel in vlees, bouwde via Staalbankiers een belang van tien procent in VHS op. ''Terugblikkend had ik het misschien anders moeten doen,'' zei De Kroes voor de rechtbank. Hij stelde verder dat Maas hem alleen begeleidde.

De omstreden transacties werden alle uitgevoerd via Staalbankiers, waarmee Maas vrijwel elke dag contact had. Toen Staalbankiers de praktijken van Maas ontdekte, deed de bank in 2003 aangifte. Staalbankiers schikte de zaak en ontsloeg twee bij deze zaak betrokken werknemers.

Vandaag zal Maas, die vanwege een ziekte slechts een klein deel van het proces tegen hem kan bijwonen, worden gehoord. In eerste instantie ontkende hij alle beschuldigingen, maar later gaf hij toe dat hij zich niet met de koers van VHS had moeten bemoeien. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden