Update

Proces Siert Bruins gaat door: 'het beest' is niet dement

Het proces tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins in het Duitse Hagen gaat gewoon verder. De rechtbank besloot dit vandaag omdat een psychiater heeft vastgesteld dat de 92-jarige Bruins niet dement is. Volgens de rechters is hij daarom gewoon in staat zijn eigen proces te volgen en dus gaat de vervolging van 'het beest van Appingedam' door.

Bruins komt aan bij de rechtbank in Hagen (Duitsland), op 2 september Beeld EPA
Bruins komt aan bij de rechtbank in Hagen (Duitsland), op 2 septemberBeeld EPA

De Duitse justitie beschuldigt Bruins van de moord op de 36-jarige verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 bij het Groningse Appingedam. Het proces hierover in Hagen is op 2 september begonnen.

Het nieuwe onderzoek naar de geestelijke toestand van de oorlogsmisdadiger werd gedaan op verzoek van de advocaat van Bruins, Klaus-Peter Kniffka. Die vermoedde dat zijn cliënt aan dementie leed.

'Bruins is zeker niet dement'
Van dementie is echter geen sprake, benadrukte de psychiater vrijdag. 'Tijdens de onderzoeken die ik met hem had was hij goed aanspreekbaar, hij gaf doelgerichte antwoorden', verklaarde de specialist. 'Bruins bleef gericht op het onderwerp waar we het over hadden. Hij was alert en niet gedesoriënteerd. Bruins is zeker niet dement. Hij was voor zijn leeftijd levendig, vitaal en kan zijn mening geven.'

Kniffka legt zich bij dit oordeel neer. 'Aan de uitslag kunnen we niet twijfelen', reageert de raadsman. 'De psychiater die mijn cliënt heel intensief heeft onderzocht, is een hele goede.' De gezondheid van Bruins is in deze rechtszaak van meet af aan een kwestie geweest. In september stelde een arts vast dat de verdachte nog wel in staat was zijn eigen proces bij te wonen. De duur van de zittingen werd wel ingekort, vanwege zijn broze gezondheid.

'Het beest van Appingedam'
Bruins heeft eerder ontkend dat hij destijds degene was die Dijkema van achteren doodschoot. Dat deed zijn kompaan, liet de Nederlandse oorlogsmisdadiger zich eerder ontvallen. Bruins zat bij de Sicherheitsdienst. Hij kreeg vanwege zijn brute optreden in de Tweede Wereldoorlog de bijnaam 'het beest van Appingedam'.

Kort na de oorlog veroordeelde een Nederlandse rechter Bruins bij verstek tot de doodstraf, die later werd omgezet naar levenslang. De oorlogsmisdadiger was ten tijde van dat vonnis al naar Duitsland gevlucht, waar hij nog steeds woont.

In 1980 stond Bruins voor het eerst in Hagen voor de rechter. Toen werd hij tot 7 jaar cel veroordeeld voor de moord op twee Joodse broers in de oorlog.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden