'Proces rond homoseksuele asielzoeker moet beter'

De Tweede Kamer wil dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het beoordelingsproces verbetert van asielzoekers die zijn gevlucht om hun geaardheid of geloofsovertuiging.

De regeringspartijen willen dat de IND gaat kijken of het beoordelingsproces verbeterd kan worden door samen te werken met bijvoorbeeld het COCBeeld ANP

VVD, CDA en ChristenUnie steunen een voorstel hierover van D66.

"Nu ligt de focus van de IND heel erg op het proces van bewustwording. Zo wordt soms zelfs gevraagd op welke dag iemand homoseksueel werd. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag," aldus D66'er Maarten Groothuizen. De Kamer debatteert woensdag over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

COC
De regeringspartijen willen dat de IND gaat kijken of het beoordelingsproces verbeterd kan worden door samen te werken met bijvoorbeeld het COC dat opkomt voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (Lhbti's).

Groothuizen erkent dat het een moeilijke kwestie is om te beoordelen wat de geaardheid of geloofsovertuiging van mensen is. "Je wil de mensen die dit misbruiken geen verblijfsvergunning geven, maar we willen ook voorkomen dat iemand die wel homoseksueel is en niet veilig is in z'n thuisland wordt teruggestuurd."

De COC is positief over het voorstel. "Het komt te vaak voor dat de IND de seksuele oriëntatie van asielzoekers in twijfel trekt of niet gelooft," aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. "Als deze mensen worden teruggestuurd naar landen waar Lhbti's worden vervolgd, lopen ze groot gevaar. De procedure moet echt beter."

Lees ook: Homoseksuele Omar werd bedreigd in azc's, Lianda nam hem in huis en: Sahir is 'niet homo genoeg' en moet terug naar Irak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden