Proces piloot Julio Poch maand uitgesteld

Het begin van het proces van de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch is op verzoek van de nieuwe officier van justitie uitgesteld tot 28 november. Dat hebben Argentijnse media maandag gemeld.

Redactie
De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch op een politiefoto. Beeld REUTERS
De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch op een politiefoto.Beeld REUTERS

Poch wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de zogeheten vluchten des doods. Tijdens deze vluchten werden tegenstanders van de Argentijnse dictatuur (1976-1983) boven zee uit vliegtuigen gegooid.

Pochs Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops zei vorige week een verzoek tot vrijlating in te dienen als het proces zou worden uitgesteld. Ook wil Knoops zes nieuwe getuigen in het proces brengen, die moeten aantonen dat Poch onschuldig is.

Verdaagd
Vorige week werd een nieuwe officier van justitie aangesteld die de zaak moet behandelen, Guillermo Friele. Toen al was er sprake van dat de zaak misschien zou worden verdaagd, maar de Argentijnse justitie meldde aanvankelijk dat het proces zou beginnen op de geplande datum, 25 oktober.

Maandag hakte justitie in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, waar Poch gevangen zit, de knoop door en besloot toch het begin van het proces met een maand uit te stellen. Poch wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de zogeheten vluchten des doods. Tijdens deze vluchten werden tegenstanders van de Argentijnse dictatuur (1976-1983) boven zee uit vliegtuigen gegooid.

Teleurgesteld
Zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops zei dinsdag dat zijn cliënt teleurgesteld is door het uitstel. Poch had gehoopt eindelijk zijn verhaal aan de rechters te kunnen vertellen. Maar het uitstel is niet heel lang. In elk geval niet tot februari, waarvan ook sprake was, aldus de raadsman.

Knoops overweegt nog steeds een verzoek tot vrijlating in te dienen, nu het proces is uitgesteld. Maar de vraag is of dat haalbaar is binnen de termijn voordat het proces begint. Ook wil Knoops zes nieuwe getuigen in het proces brengen, die moeten aantonen dat Poch onschuldig is. Daarover en over andere verzoeken moeten de rechters nog steeds een beslissing nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden