Update

Proces Joran van der Sloot op 5 januari in Lima van start

Het proces tegen Joran van der Sloot, voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores, gaat op 5 januari van start. Verwacht wordt dat het zo'n drie tot vier maanden zal duren voor er een oordeel wordt geveld.

Joran van der Sloot wordt onder politiebegeleiding weggevoerd. Beeld EPA

Een medewerker van de advocaat van de nabestaanden van Flores bevestigde dit vandaag in de Peruaanse krant El Comercio. Afgelopen maandag werd al bekend dat de hoogste openbare aanklager van Peru de aanklacht tegen van der Sloot officieel heeft bekrachtigd. Van Der Sloot wordt vervolgd voor de moord, gevolgd door roof, op de 21-jarige Flores in 2010.

De nabestaanden van Flores hadden gevraagd om de aanklacht om te zetten in roofmoord. Hierop staat in Peru een levenslange gevangenisstraf. Dat verzoek werd echter afgewezen. Van der Sloot riskeert nu een celstraf van maximaal dertig jaar.

Het proces heeft al veel vertraging opgelopen. Officieel stelt de Peruaanse wet dat als Van Der Sloots proces binnen achttien maanden niet is begonnen, hij moet worden vrijgelaten. Volgens strafrechtsdeskundige Giovanna Gismondi uit Peru 'gebeurt dat in de praktijk nooit', schrijft El Comercio.

De advocaat van Van der Sloot in Peru, Jose Jimenez, liet onlangs weten dat hij bij het verstrijken van de termijn toch de rechter zal verzoeken zijn cliënt vrij te laten. De termijn verloopt op 4 december.

Geschonden rechten

Een advocaat van Van der Sloot heeft aangekondigd dat hij een procedure begint bij de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten van de Organisatie van Amerikaanse Staten. De raadsman stelt dat de rechten van Van der Sloot zijn geschonden door Peru en Chili. De verdachte vluchtte naar Chili, dat hem uitleverde aan de Peruaanse autoriteiten.

Van der Sloot zou in Chili geen advocaat en vertaler hebben gekregen. Ook kon hij niet in beroep tegen zijn uitzetting.
In Peru heeft de politie bij zijn onderzoek naar de toedracht van de dood van Stephany Flores de rechten van Van der Sloot geschonden, zo stellen zijn raadslieden. Van der Sloot zou alleen verklaard hebben dat hij Flores heeft verstikt. In de juridische stukken staat dat ze is gestorven is aan een hoofdwond. '

Hij verliet de kamer aangedaan omdat hij dacht dat ze dood was', zei een van de advocaten tegen de Peruaanse tv-zender Willax TV. 'Maar intussen kan een derde persoon naar binnen zijn gegaan en haar gedood hebben door haar met een voorwerp op haar hoofd te slaan.'

Dat zou volgens de advocaat allemaal gebeurd zijn om Van der Sloot in problemen te brengen vanwege de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba in 2005. Van der Sloot geldt als hoofdverdachte in die verdwijningszaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden