Plus

Proces Holleeder gaat cruciale fase in

In het Holleederproces komen volgende week twee cruciale dossiers aan bod. Justitie ziet de hardste bewijzen voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Willem Holleeder Beeld ANP
Willem HolleederBeeld ANP

Willem Holleeder (60) heeft er al vijftien maanden buikpijn van. Ex-compagnon Dino Soerel is vorig jaar door het gerechtshof veroordeeld voor de moorden op handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman (2005) en die van kroegbaas Thomas van der Bijl (2006).

In het arrest staat dat hij de opdrachten voor die liquidaties sámen met Holleeder heeft gegeven. Soerel kreeg levenslang, Holleeder vreest hetzelfde lot.

Anders dan Soerel lijkt hij wél heldere motieven te hebben gehad om de twee uit de weg te laten ruimen. Hij is veroordeeld voor het afpersen van Houtman (en andere zakenlieden) en Van der Bijl sprak over hem met de politie.

Als de rechtbank volgende week een begin heeft gemaakt met het doorspitten van de omvangrijke dossiers, treden vanaf 8 oktober de kroongetuigen aan.

Kroongetuigen
Eerst Peter la Serpe, voor naar schatting drie of vier dagen. Dan voor eenzelfde tijdspanne Fred Ros.

La Serpe heeft bekend dat hij Houtman samen met de in de Passagezaak tot levenslang veroordeelde Jesse R. heeft doodgeschoten, voor zijn villa in Osdorp.

Aanvankelijk had La Serpe de rol van Holleeder als opdrachtgever weggelaten uit zijn verklaringen, uit angst, maar in 2011 gooide hij zijn bom: Holleeder had in zijn bijzijn tegen Jesse R. gezegd dat 'Osdorp eerst' moest, van de uitstaande moordopdrachten. La Serpe heeft ook uitvoerig verklaard hoe hij samen met Jesse R. de liquidatie van Van der Bijl voorbereidde.

Nadat Jesse R. en La Serpe tijdens die voorbereidingen 'stuk waren gegaan' (waren gezien), wierf moordmakelaar Ros de uiteindelijke uitvoerders Dwight S. en Remy H. - 'kamikazen' die lang en breed zijn veroordeeld.

Ros kreeg van de rechtbank in de Passagezaak niet levenslang, zoals justitie wilde, maar dertig jaar. Hij koos eieren voor zijn geld en liep over naar justitie. Hij vertelde dat hij in Diemen, Beverwijk en Rotterdam van Soerel opdracht had gekregen voor de moord op Van der Bijl en het gerechtshof geloofde hem.

'Onmiskenbaar aanwijzingen'
Het hof zag ook 'onmiskenbaar aanwijzingen' dat Soerel in de aanloop naar de moorden op Houtman en Van der Bijl nog contact had met Holleeder - waar Soerel en Holleeder bij hoog en bij laag volhouden dat ze al lang hadden gebroken.

Behalve twee spijtoptanten zijn er nog meer belangrijke getuigen. De 'bedreigde getuige' Q5 zegt als medewerker van een Rotterdamse club Soerel, Holleeder en anderen in 2005 over vier moorden te hebben horen schreeuwen.

Achteraf duidde 'iemand uit de directe omgeving van Soerel' dat het ging om Houtman, Van der Bijl, John Mieremet en de malafide advocaat Evert Hingst - allen vermoord.

Moordopdrachten
Ook weduwe Maria Houtman en Holleeders zussen Astrid en Sonja beschuldigen Holleeder van de moordopdrachten voor Houtman en Van der Bijl.

Dat die laatste kort voor zijn dood in het diepste geheim tegen de recherche had gezegd dat Holleeder hem én Houtman zou laten vermoorden, speelt een belangrijke rol.

Dat laatste gegeven zal het OM zeker als 'schakelbewijs' aanvoeren.

Oók de slachtoffers in de andere tegen Holleeder ingebrachte zaken, Cor van Hout, Willem Endstra en John Mieremet, hadden in meer of mindere mate verteld dat Holleeder met ze wilde afrekenen.

Volg het proces Holleeder in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden