Proces Holleeder c.s. tijdelijk stilgelegd

AMSTERDAM - De rechtbank heeft het proces tegen de negen medeverdachten van Willem Holleeder maandag tijdelijk stilgelegd. De komende weken moet duidelijkheid ontstaan over de gezondheidstoestand van hoofdverdachte Holleeder, die vorige week een hartoperatie heeft ondergaan.Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht dat Holleeder binnen twee weken uit het ziekenhuis zal worden ontslagen. Op 7 mei maakt de rechtbank de balans opnieuw op. Maandag kon het rechtscollege dat nog niet definitief, omdat onduidelijk is wanneer Holleeder weer dusdanig op de been is dat hij zijn rentree in de rechtszaal kan maken. De rechtbank gaat er wel vanuit dat dit binnen zes maanden zal zijn.

De kans lijkt klein dat Holleeder over een paar weken, dus op of kort na 7 mei, weer in de beklaagdenbank zal kunnen plaatsnemen. In dat geval zal de rechtbank het proces tegen alle verdachten in de eerste helft van september voortzetten. Pas als uitgesloten zou zijn dat Holleeder binnen zes maanden weer voor de rechtbank kan verschijnen, worden de andere zaken van de zijne afgesplitst.

Justitie verdenkt Holleeder en de anderen van het afpersen van een viertal zakenlieden, onder wie de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra. De rechtbank vindt dat de zaken van de afzonderlijke verdachten dermate met elkaar verweven zijn, dat een gelijktijdig eindoordeel ''de voorkeur verdient''. De rechtbank wil de zaken van Holleeder en de anderen, als het even kan, bij elkaar houden.

Ook het OM is die mening toegedaan. Officier van justitie Koos Plooij rapporteerde maandag in de rechtszaal over de actuele toestand van Holleeder. Hij verwacht in de loop van de volgende week een advies. Daaruit zou moeten blijken wanneer Holleeder weer fit genoeg is om terecht te staan. Een terugkeer van Holleeder naar een huis van bewaring wordt voorbereid, aldus Plooij.

De officier vindt dat Holleeders raadsman Jan-Hein Kuijpers de te verwachten hersteltermijn wel èrg ruim voorstelt. Kuijpers meent dat daar drie tot zes maanden mee gemoeid zal zijn. Plooij ziet dat als ''verdedigingsstrategie''.

In een reactie wierp Kuijpers die suggestie verre van zich. ''Flauwekul. Ik hoop dat Plooij gelijk heeft en dat Holleeder snel is genezen en snel het proces kan vervolgen. Maar de verwachting is gewoon anders. Ik spreek met de artsen van Holleeder. Als ik zeg dat de herstelperiode drie tot zes maanden in beslag gaat nemen, dan zeg ik dat op basis van de informatie van de behandelend artsen.''

Volgens Kuijpers is er zondag een eerste poging gedaan om Holleeder voorzichtig wakker te maken. Hij reageerde te onrustig waarna is besloten om hem toch nog in slaap te laten. Kuijpers: ''Hij reageerde zo onrustig, dat ze hem aan zijn bed moesten vastmaken.''

Plooij zei dat er een verschil is tussen volledig herstel en voldoende hersteld zijn voor het proces. Volgens Kuijpers is het zinloos om met een half herstelde Holleeder de strafzaak voort te zetten.

Verzoeken van de advocaten van drie nog gedetineerde verdachten om het voorarrest op te schorten, wees de rechtbank af. Dinsdag doet advocaat Ronald van der Horst een dergelijk verzoek voor zijn cliënt Senol T.. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden