Proces dönermoorden hervat

 Na een onderbreking van een week heeft de rechtbank in München dinsdag met horten en stoten het proces van de zogeheten 'dönermoorden' hervat. Al in het eerste uur werd het proces opnieuw twee keer onderbroken door juridisch getouwtrek.

Hoofdverdachte Beate Zschäpe. Beeld afp
Hoofdverdachte Beate Zschäpe.Beeld afp

Zo heeft de advocaat van hoofdverdachte Beate Zschäpe gevraagd het proces op te schorten omdat de huidige rechtszaal in München te klein zou zijn. Het beperkte aantal bezoekersplekken zou het openbaarheidsbeginsel schenden en daarom moet het proces worden voortgezet in een andere, grotere zaal, aldus de advocaat. Hij verweet de rechtbank dat niet ook buiten München is gezocht naar een grotere zaal. De verdediging denkt aan bijvoorbeeld de voormalige vergaderzaal van de Bondsdag in Bonn.

Eerder maakte ook de pers bezwaar tegen de te kleine rechtszaal. Er is slechts ruimte voor 50 verslaggevers. De ruzie over de schaarse stoelen is uitgevochten tot aan het Federale Constitutionele Hof.

De advocaten van de verdediging hekelen ook dat de rechters kunnen zien wat zij op hun bureau hebben liggen en wat er op hun computerschermen staat. Ook merken de advocaten op dat sommige deelnemers aan het proces de getuigen niet van voren kunnen zien. Lichaamstaal is juist erg belangrijk voor de beoordeling van de geloofwaardigheid, aldus de advocaten.

Niet voorgelezen
Ondertussen is de aanklacht nog altijd niet voorgelezen, tot ergernis van onder meer de familie van de vermoorde Halit Yozgat.

De zaak was vorige week ook al geschorst omdat twee verdachten van de neonazistische Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) de rechters hadden gewraakt. Die verzoeken zijn inmiddels afgewezen.

Vijf verdachten van de NSU zijn beschuldigd van medeplichtigheid aan tien moorden van 2000 tot 2007. De doden waren negen buitenlanders, acht Turken en een Griek, en een politieagente. Omdat het een paar keer om eigenaren van een eetgelegenheid ging, wordt ook wel gesproken van de dönermoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden