Update

Proces Decembermoorden lijkt door te gaan

Alles wijst erop dat het strafproces over de Decembermoorden morgen in Suriname gewoon doorgaat. Dit ondanks de aanname en de bekrachtiging onlangs van de omstreden amnestiewet. Een medewerker van de krijgsraad zei vandaag, de dag voor het proces, dat 'de zaak behandeld wordt'. Het is evenwel afwachten of de openbare aanklager ook wil dat de zaak doorgaat.

De Surinaamse president Desi Bouterse. Beeld afp
De Surinaamse president Desi Bouterse.Beeld afp

De Militaire Politie registreerde vandaag de belangstellenden die het proces willen bijwonen.

Volgens de amnestiewet krijgen alle verdachten in het proces van de Decembermoorden amnestie, waardoor ze hun straf ontlopen. Dit geldt ook voor de hoofdverdachte van het proces, de huidige president van Suriname Desi Bouterse.

Op de agenda voor morgen staat dat de openbare aanklager (auditeur-militair) van de krijgsraad zijn strafeis tegen de verdachten zal formuleren. De mogelijkheid bestaat dat een van de advocaten zich beroept op de amnestiewet, waardoor het proces niet kan worden voortgezet. De advocaat van Bouterse, I. Kanhai, heeft echter aangegeven geen gebruik van deze mogelijkheid te zullen maken. Hij zal volledige vrijspraak eisen voor zijn cliënt.

Drie opties
Advocaat Gerard Spong zei vanavond in het tv-programma Nieuwsuur dat de openbare aanklager morgen drie opties heeft. Hij kan het openbaar ministerie niet-ontvankelijk verklaren, omdat de amnestiewet de rechtszaak overbodig maakt. 'Er zijn veel aanwijzingen dat de aanklager dit zal zeggen', aldus Spong.

Het OM kan ook in de aanval gaan door te betogen dat de amnestiewet in strijd is met mensenrechtenverdragen. Een derde mogelijkheid is dat de openbare aanklarer ervoor kiest om niet mee te werken aan het proces door geen requisitoir te houden. Volgens Spong is het vervolgens aan de krijgsraad om te beslissen of de zaak doorgaat of niet. Juridisch deskundigen menen dat het uiteindelijk de rechter is die beslist of en hoe de amnestiewet het proces beïnvloedt.

De verdachten in het strafproces staan terecht op verdenking van betrokkenheid bij de moord op 15 vooraanstaande Surinamers in december 1982.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden