Proces Angels dreigt spaak te lopen

AMSTERDAM - Het proces tegen 22 Hells Angels dreigt spaak te lopen, als gevolg van een fout van het Openbaar Ministerie.Donderdag is gebleken dat de verslagen van een aantal afgeluisterde telefoongesprekken waaraan advocaten hebben deelgenomen, ten onrechte niet zijn vernietigd. Volgens de rechtbank roept dit ''een ernstig beeld'' op.

De Hells Angels staan terecht op verdenking van diverse vergrijpen, variërend van drugshandel tot geweldpleging en wapenbezit. Justitie en politie zetten in oktober 2005 een grootscheepse actie tegen de diverse afdelingen van de omstreden motorclub op touw.

Advocaat Nico Meijering zwengelde de discussie over de afgeluisterde gesprekken onlangs ter zitting aan, nadat was gebleken dat uitgewerkte verslagen van zogeheten geheimhoudersgesprekken tegen de richtlijnen in niet waren vernietigd.

De rechtbank gelastte het OM vorige week een overzicht te produceren van opdrachten tot vernietiging van dergelijke gesprekken, getapt in de zaak rond de Angels (codenaam Acroniem). Die opdrachten worden gegeven door de officier van justitie. Ook wilde de rechtbank bewjs zien dat de opdrachten ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

Het overzicht, vervat in een ambtsbericht van de rechercheofficier van het landelijk parket, laat zien dat er in het Acroniemonderzoek in totaal 96.813 telefoongesprekken zijn afgeluisterd. Van die gesprekken zijn er zeventien waarvan de officier constateert dat zij vernietigd hadden moeten worden, omdat zij vallen in de gevoelige categorie geheimhoudersgesprekken. Vijf advocaten hebben aan die gesprekken deelgenomen, onder wie Meijering en Bram Moszkowicz. Het OM geeft toe dat die gespreksverslagen ten onrechte niet zijn vernietigd.

Meijering toonde zich donderdag geschokt. ''Dit is een beerput'', aldus de raadsman. ''En die laten we het OM zelf leegscheppen, want men heeft toch al vuile handen gemaakt. Het is een zeer ernstige aantasting van de fundamenten van de rechtsstaat.''

Maandag zet de rechtbank het proces voort. Het ambtsbericht van het OM is inmiddels aan alle advocaten verstrekt. Zij zullen zich op de komende zitting uitlaten over de inhoud van het bericht. (ANP)

Zie ook: Dossier Hells Angels

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden