Update

Procedure over huisvestingsbeleid campus HvA

Studenten zitten voor een vestiging van de Hogeschool van Amsterdam. Foto Maarten Brante

Alternatief voor Vakbond (AVV) en de belangengroep Beter Onderwijs Nederland gaan de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam binnen enkele weken vragen onderzoek te doen naar het huisvestingsbeleid van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). De Ondernemingskamer moet dan kijken hoe het precies zit met dat beleid en moet daar ook een oordeel over vellen.

Volgens Bestuurslid Peter Fonkert van AVV is het voor het eerst dat een hogeschool zich voor de Ondernemingskamer zou moeten verantwoorden.

Reden voor het verzoek zijn de plannen van de HvA bij de bouw van de nieuwe Amstelcampus. AVV en Beter Onderwijs Nederland plaatsen daar hun vraagtekens bij. De financiële risico's voor de hogeschool zouden te groot zijn. Dat zou ten koste kunnen gaan van het onderwijs.

De twee vermoeden onder meer dat de HvA een groter deel van het eigen budget uitgeeft aan huisvesting dan het bestuur zegt. Ook zeggen ze dat de plannen voor de campus zijn gebaseerd op langdurige groei van het aantal studenten, terwijl dat in werkelijkheid wel eens zou kunnen tegenvallen.

'Risico's binnen de perken'
AVV en Beter Onderwijs Nederland correspondeerden het afgelopen jaar met de HvA. Ook waren er enkele gesprekken. De twee partijen zeggen dat de hogeschool hun vragen echter niet naar tevredenheid heeft beantwoord.

De HvA deelt de zorgen van AVV en Beter Onderwijs Nederland niet, zei een woordvoerder in een reactie. Volgens hem blijven de risico's binnen de perken en verloopt de realisatie van de campus tot nu toe voorspoedig en binnen budget. De zegsman wees er ook op dat de centrale medezeggenschapsraad van de onderwijsinstelling niets ziet in een procedure bij de Ondernemingskamer.

De Amstelcampus, vlakbij NS-station Amstel, moet de grootste campus van de HvA worden. Hij moet gaan bestaan uit onder meer verschillende gebouwen voor onderwijs, circa 280 studentenwoningen en horecagelegenheden. Er moeten straks zo'n 30.000 studenten, docenten en medewerkers terecht kunnen. Enkele van de gebouwen zijn overigens al in gebruik.

Foto Maarten Brante

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden