Problemen voor Rotterdamse wethouder De Jonge

De coalitie in Rotterdam komt deze week bijeen nu CDA-wethouder Hugo de Jonge (jeugd) in zwaar weer is beland met een adviesrapport van de Rotterdamse Jongerenraad (RJR). Nieuwe berichten bevestigen dat ambtenaren 'zware druk' hebben uitgeoefend op de RJR over het 'onafhankelijk advies'. Een ambtenaar vroeg de jongerenraad zelfs een bericht naar buiten te brengen dat de RJR niet onder druk is gezet. Dat weigerde de raad.

Hugo de Jonge. Beeld anp
Hugo de Jonge.Beeld anp

Bestuursleden van dit adviesorgaan bevestigen noch ontkennen het verzoek vanuit de gemeente. Zo ook het bestaan van de mail waaruit blijkt dat pas na goedkeuring van de gemeente het rapport naar buiten mocht worden gebracht. Dat advies ging over een 'vervaagde seksuele moraal'' onder naar schatting 1000 tot 10.000 jongeren in Rotterdam. Ambtenaren twijfelen over dat getal en stelden zonder wetenschappelijke onderbouwing voor daar ruim 1000 van te maken.

Het overleg tussen de coalitiepartijen PvdA, D66, VVD en CDA zou woensdag moeten plaatsvinden. Inzet is onder meer de kritiek van de coalitiepartners PvdA, D66 en VVD op De Jonge. Zij vallen vooral over het feit dat de wethouder het normaal vindt dat er vooraf overleg is met adviesorganen over uit te brengen rapporten. Zo ook met de jongerenraad.

Het ANP berichtte vorige week over de kwestie. De RJR bevestigde toen de ambtelijke druk. Daarna vroegen ambtenaren toch een persbericht op te stellen met de strekking dat er geen sprake was van 'zware druk''. De oppositiepartijen SP, Leefbaar Rotterdam en GroenLinks hebben de wethouder aanvullende vragen gesteld om meer duidelijkheid te krijgen over de zaak. De wethouder belooft maandag in een brief dat er een feitenrelaas komt met daarin ook de correspondentie met de RJR.

'Mijn conclusie is dat de wethouder tijdens de actualiteitenraad donderdag de zaak angstvallig klein wilde houden. Op het moment dat het erop aankwam hoe de zaak was gegaan, gaf hij niet thuis. Dat gaf mij het idee dat hij niet het hele verhaal vertelde', zegt SP-voorman Leo de Kleijn.

Als werkelijk blijkt dat de druk op een onafhankelijk adviesorgaan van de gemeente is opgevoerd, moet er een breder onderzoek naar de ambtelijke cultuur komen, vindt De Kleijn. Daarom wil hij ook dat de mailwisseling openbaar wordt zodat raadsleden die zelf kunnen beoordelen. De Jonge had daar helemaal geen zin in, maar uiteindelijk beloofde hij dat wel te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden