Problemen Schipholtunnel kostten stad vijf miljoen per jaar
De verstoringen van het treinverkeer in de Schipholtunnel leverden Amsterdam de afgelopen twee jaar een kostenpost op van ten minste vijf miljoen euro per jaar.
D66-raadslid Bart Vink wil dat Amsterdam gaat aandringen bij het rijk op een onderzoek naar het aanleggen van een metrolijn naar de luchthaven. Volgens Vink neemt het aantal verstoringen in de tunnel de laatste jaren niet meer af.
"Ik schrik van de maatschappelijke schade die de verstoringen opleveren. Het gaat om elf tot 25 miljoen euro per jaar, waarvan bijna de helft voor rekening van de stad komt."
Uit een nieuw rapport van Decisio over de economische effecten van de verstoringen blijkt dat het aantal storingen en het aantal brand- en rookmeldingen sinds 2012 stevig is afgenomen.
Volgens Vink is het rapport 'handig' opgeschreven. "Maar kijk naar de laatste twee jaar en je ziet dat het helemaal niet meer beter gaat, het aantal verstoringen blijft min of meer gelijk."
Veel vertraging
Gemiddeld zijn er twee a drie storingen per maand die leiden tot veel problemen en enorm veel vertraging. De helft van de vertragingen wordt veroorzaakt door een falende techniek.
Andere oorzaken zijn dieren, mensen of voertuigen op het spoor maar ook door bijvoorbeeld politieonderzoek of omgevallen bomen. Vink stelt dat de aanpak van de problemen rond de Schipholtunnel op een veel te laag pitje staat.
"In de A1, en de aantakkingen op de A6 en A9, bij Diemen wordt nu vijf miljard euro geïnvesteerd, maar er is geen euro beschikbaar voor extra OV-infrastructuur rond Schiphol."
Volgens Vink is er wel financiële ruimte bij het Rijk. "Amsterdam heeft in oktober een bestuurlijk overleg met de verantwoordelijke bewindslieden, daarin moet echt gesproken worden over een onderzoek naar een metrolijn naar Schiphol."
Problemen
De Schipholtunnel zorgt al jaren voor grote problemen. In vergelijking met andere trajecten in Nederland is het een extreem kwetsbaar traject. Doordat het spoor tot de drukste van het land behoort, werken de gevolgen door op de rest van het spoornetwerk. Op dit moment rijden gemiddeld 24 treinen per uur per richting door de tunnel.
In 2017 worden dat er 26, op termijn moeten dat er zelfs 32. In totaal rijden gemiddeld 760 treinen per dag op het traject. Door de vertragingen kunnen ook de toeristische inkomsten van de stad afnemen, staat in het Decisio-rapport.
Door de vertraging hebben ze minder tijd om geld uit te geven of ze laten Amsterdam helemaal links liggen. Dit effect wordt door Decisio geschat op ongeveer tweeënhalve ton.