Update

'Problemen op hele hbo'

Studenten van de Windesheim Hogeschool in Zwolle maken het rekendictee. Foto ANP Beeld
Studenten van de Windesheim Hogeschool in Zwolle maken het rekendictee. Foto ANP

Niet alleen hbo-opleidingen van Inholland voldoen niet aan de wet, het probleem blijkt breder. Dat blijkt uit een rapport dat de Inspectie van het Onderwijs donderdag naar buiten bracht. Alle vijftien onderzochte opleidingen, op tien verschillende hogescholen, krijgen het oordeel 'zeer zwak' tot in het gunstigste geval 'voor verbetering vatbaar'.

De inspectie keek naar alternatieve afstudeertrajecten en de bewaking van het eindniveau in het hoger onderwijs. Naast de vier 'zeer zwakke' opleidingen van Inholland bleek ook het niveau van verschillende andere hbo-opleidingen 'zorgelijk'. Het gaat om de opleiding journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle, de opleiding werktuigbouwkunde aan de HAN-hogeschool, het Instituut voor Communicatie & Media aan de Hanze-hogeschool en de opleiding communicatie aan de Hogeschool Leiden.

Bij drie samenwerkende communicatieopleidingen aan de Hanzehogeschool was er volgens de onderwijsinspectie sprake van een alternatief afstudeertraject dat aanzienlijke tekortkomingen vertoont. Aan de Hogeschool Leiden was er een alternatief toetstraject voor een specifieke groep communicatiestudenten dat niet volledig reglementair werkte. Bij de HAN-hogeschool waren er problemen met de uitvoering van toetsen bij de opleiding werktuigbouwkunde. Bij de opleiding journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle was sprake van een alternatief afstudeertraject met tekortkomingen en van een alternatief toetstraject dat niet goed uitgevoerd werd.

Ook de opleidingen die als 'voor verbetering vatbaar' worden omschreven, voldeden op verscheidene aspecten niet of niet volledig aan de wet. Het ging om bepaalde opleidingen aan de Christelijke Agrarische Hogeschool, de Christelijke Hogeschool Ede, de Christelijke Hogeschool Windesheim, de Haagse Hogeschool, Inholland, de Hogeschool Rotterdam en de Hogeschool Utrecht. Er zijn volgens de inspectie geen indicaties dat het eindniveau bij deze instellingen in het geding is geweest. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden