Problemen ambulance groter dan gedacht

De problemen bij de Amsterdamse ambulancezorg zijn nog groter dan eerder deze week bleek uit twee onderzoeksrapporten. Ook bij spoedeisende ritten blijken de aanrijtijden achteruit te zijn gegaan. Wethouder Eric van der Burg (Zorg) wil uitleg van de directie van Ambulance Amsterdam.

Jasper Karman
Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

Uit een uitgelekt verslag van een bijeenkomst van de organisatie van september, die in het bezit is van Het Parool, stelt directeur Jan Pierik dat de resultaten op verschillende gebieden 'veel slechter zijn dan beoogd'.

Naast de tegenvallende prestaties van ambulances, waardoor patiënten die dringend zorg nodig hebben langer moeten wachten, blijkt er ook een tekort van 150.000 euro over de eerste zes maanden. Daarnaast is het ziekteverzuim fors hoger dan de zes procent waar rekening mee was gehouden. 'Een zeer zorgwekkend beeld,' aldus Pierik.

Eerder deze week werd al bekend dat het personeel zich ongerust maakt over de kwaliteit van de zorg. Uit een rapport van de SP en één van onderzoeksbureau Panteia, het laatste opgesteld in opdracht van Ambulance Amsterdam zelf, bleek dat er vaak ambulances uitvallen, dat de werkdruk te hoog is en dat het onderhoud van wagens en zorgapparatuur waarmee levens moeten worden gered, achteruit zijn gegaan.

Duidelijkheid
Van der Burg wil een gesprek. Een mail van de directie van gistermiddag, waarin hem werd verzekerd dat de kwaliteit op orde is, nam zijn zorgen niet weg. 'Ik wil weten wat er aan de hand is, en of het klopt dat er ambulances niet beschikbaar zijn. En ik ga de Inspectie voor de Gezondheidszorg vragen hoe zij de kwaliteit beoordeelt.' De signalen over langere aanrijtijden en oplopend ziekteverzuim neemt hij mee in dat gesprek. 'Ik wil ook zeker weten dat de aanrijtijden niet zijn verslechterd.'

Pierik geeft toe dat de aanrijtijden achteruit zijn gegaan en dat er aanleiding voor zorgen is, maar hij stelt dat de kwaliteit van de ambulancezorg niet in het geding is en dat hard wordt gewerkt aan verbeteringen.

Morgen (29-11) in Het Parool: interview met Jan Pierik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden