'Problematisch dure' Amerikaanse brandstof zou hier met gejuich worden ontvangen

President Obama benoemde het gisteren als één van de belangrijkste zaken die spelen in de VS: de schreeuwend hoge brandstofprijzen in het land. Veel Amerikanen vinden die veel te hoog. En dus is het een belangrijk politiek thema.

Sebastiaan Timmermans
Gemiddeld kost een gallon brandstof in de VS nu zo'n 3,70 dollar, maar in sommige staten is dit nog een stuk hoger. Beeld getty
Gemiddeld kost een gallon brandstof in de VS nu zo'n 3,70 dollar, maar in sommige staten is dit nog een stuk hoger.Beeld getty

Republikeinen uitten de afgelopen dagen forse kritiek op president Obama. Zij houden hem verantwoordelijk voor de hoge prijzen die consumenten aan de pomp moeten afrekenen. Obama noemde die beschuldigingen onzin.

Volgens de president komt de stijgende brandstofprijs door een mix aan factoren. Zo groeit de vraag vanuit China, levert Iran minder olie en wordt er door beleggers gespeculeerd op een nog hogere prijs voor een vat ruwe olie. Allemaal zaken die volgens Obama buiten zijn macht liggen.

Met gejuich ontvangen
Die volgens veel Amerikanen 'absurde prijzen' zouden in Nederland met gejuich worden ontvangen. Deze week moest voor een gallon benzine gemiddeld 3,61 dollar (ca. 2,70 euro) worden afgerekend. Een gallon staat echter voor 3,79 liter. Per liter komt dat dus neer op zo'n 71 eurocent. In Nederland kost een liter benzine ongeveer 1,80 euro. Dat is dus veel duurder. De Nederlandse prijzen zijn onder andere hoger, omdat er meer belasting zit op brandstof. Wel is het zo dat de gemiddelde Amerikaanse auto een stuk minder zuinig rijdt dan de Nederlandse.

Ook de Nederlandse brandstofprijzen stijgen en dat komt onder andere door de VS. Daar groeit de economie en heeft men meer olie nodig. Het land is voor een groot deel van haar brandstof afhankelijk van invoer. Veel Amerikanen vinden dat onwenselijk en pleiten voor meer olieboringen in natuurgebieden en meer onderzoek naar duurzame energie.

In een speech deed Obama hier gisteren een aantal voorstellen voor. Wel waarschuwde hij dat dit probleem 'niet binnen dag en wellicht zelfs niet binnen een decennium' zal worden opgelost.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden