Update

Probleemjongeren op de divan

De probleemjongeren uit Slotervaart (foto) die onderzocht worden, zijn deelnemers aan het Van Acht tot Acht-project. Foto GPD/Frouwkje Bijlstra Beeld
De probleemjongeren uit Slotervaart (foto) die onderzocht worden, zijn deelnemers aan het Van Acht tot Acht-project. Foto GPD/Frouwkje Bijlstra

AMSTERDAM - Psychiaters gaan honderd probleemjongeren in stadsdeel Slotervaart onderzoeken. Zo moet blijken hoeveel jongeren psychische problemen hebben. Het onderzoek is een project van de Jeugdfabriek, een nieuw bedrijf dat problemen met jongeren onderzoekt en oplossingen probeert te bedenken. De jongeren die onderzocht worden, zijn deelnemers aan het Van Acht tot Acht-project, waarbij probleemjeugd die dreigt af te glijden, de hele dag wordt begeleid door coaches.

Psychiaters en psychologen van academisch centrum voor jeugdpsychiatrie De Bascule gaan met elke jongere circa acht uur spreken. Doel van de gesprekken is om in twee maanden de geestelijke gesteldheid van de deelnemers in kaart te brengen.

Oud-wethouder Rob Oudkerk, directeur van de Jeugdfabriek: ''In Slotervaart doet de gemeente van alles om problemen met jongeren op te lossen, maar ik vroeg mij altijd af: weten we nou wat er precies met die jongens aan de hand is? Als huisarts ga ik toch ook eerst onderzoeken.''

''Zouden we geen onderzoek bij die jongens moeten doen? Dan weet je: de een heeft schizofrenie, de volgende autisme, zijn buurjongen helemaal niets en de volgende is gewoon een vervelend jongetje. Op grond van wat we dan weten, kijken we met experts wat de beste methoden zijn om een einde aan de problematiek daar te maken.''

Jan van Driel, klinisch psycholoog bij de Bascule, denkt dat de gemeente, die het project betaalt, er veel baat bij heeft: ''Het onderzoek was tot nu toe te hapsnap. Er is geen systematisch onderzoek gedaan naar de schoolsituatie en psychische problemen.'' Van Driel verwacht flink wat geestelijke moeilijkheden tegen te komen.

Bas van Mechelen van Van Acht tot Acht benadrukt dat het onderzoek op vrijwillige basis moet zijn. De coaches zullen de jongeren van het nut moeten overtuigen. Het onderzoek kost circa duizend euro per onderzocht kind.

De twaalf betrokken hulpverleners van de Bascule zullen alle deelnemers na het onderzoek indien nodig over verdere hulp adviseren. (MARIEKE MONDEN)

Vandaag in Paroolbijlage PS Kind: Oplossingenfabriek voor jeugdproblemen

Bron foto: Jan van Breda, website: www.janvanbreda.com

Oud-wethouder Rob Oudkerk, directeur van de Jeugdfabriek. Foto Jan van Breda Beeld
Oud-wethouder Rob Oudkerk, directeur van de Jeugdfabriek. Foto Jan van Breda
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden