Probleemjongeren IJburg bron van zorg voor Oost

Stadsdeel Oost zal dit jaar een half miljoen euro uittrekken om criminaliteit en overlast door hangjongeren te bestrijden. Een aanzienlijk deel van dat bedrag zal bestemd zijn voor IJburg, waar hangjongeren het lokale winkelcentrum terroriseren.

Jasper Karman
De pesterijen kosten de winkeliers op IJburg niet alleen klanten. Ze vrezen ook dat de hangjongeren tot volwaardige criminelen zullen uitgroeien Beeld Marc Driessen
De pesterijen kosten de winkeliers op IJburg niet alleen klanten. Ze vrezen ook dat de hangjongeren tot volwaardige criminelen zullen uitgroeienBeeld Marc Driessen

Ondernemers in het winkelcentrum op de IJburglaan klagen massaal over een groep van ongeveer dertig vooral allochtone jongeren, die zich schuldig maakt aan pesterijen en puberaal gedrag, maar ook aan diefstal, vernieling en intimidatie.

Op IJburg wordt gevreesd dat de hangjongeren, als ze niet snel worden aangepakt, zullen uitgroeien tot criminele jeugdgroepen, zoals die al elders in Amsterdam actief zijn.

Ernstige incidenten
Dat die vrees gegrond is, blijkt uit enkele ernstige incidenten op het eiland. Zo werd eind oktober een agent in zijn nek gestoken. En vorige maand werd de Vomar overvallen door een groep gewapende mannen.

Maar ook uit de criminaliteitscijfers van de politie en de gemeente blijkt dat criminaliteit een toenemend probleem is op het eiland. Het aantal inbraken is in een jaar met vijftig procent gestegen, net als het aantal aangiftes van diefstal en vernieling.

Het half miljoen dat Oost voor 2014 heeft vrijgemaakt, zal vooral worden gebruikt om ondernemers beter te beschermen tegen diefstal en overlast van hangjongeren.

Puberende jongeren
De VVD, die het voorstel deed in de deelraad, wil dat een aanzienlijk deel van dat bedrag wordt bestemd voor IJburg. 'Bewoners en ondernemers op IJburg vinden dat Amsterdam de laatste jaren steeds veiliger is geworden, maar dat IJburg achteruit holt,' zegt VVD-duoraadslid Monique van Bijsterveld. Ze vreest dat enorme aantallen opgroeiende, puberende jongeren voor veel overlast zullen zorgen als niet wordt ingegrepen.

Afgezien van de veiligheidsmaatregelen in winkels wil Van Bijsterveld de aandacht vooral richten op de eigen IJburgse jeugd. 'Tegen criminelen van buiten doe je weinig, maar deze jongeren hebben nog een leeftijd waarop ze te beïnvloeden zijn. Voor alle jongeren op IJburg is nu wel erg weinig te doen op het eiland.'

Lees vandaag (15-2) meer in Het Parool: 'Nu zijn het nog rotjochies'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden