Plus

Probleemgezinnen in De Banne niet langer onaantastbaar

De gedwongen verhuizing van enkele probleemgezinnen uit De Banne in Amsterdam-Noord zal de rust in de geplaagde wijk definitief herstellen, hopen politie en justitie.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Het huis aan de Noorderbreedte, De Banne, dat maandag is dichtgetimmerd. Beeld Mats van Soolingen
Het huis aan de Noorderbreedte, De Banne, dat maandag is dichtgetimmerd.Beeld Mats van Soolingen

Als Redouane T. (18) in november vorig jaar de rechtszaal uitloopt, voelt hij zich een man die zich door niemand wat laat zeggen. Op zijn bovenlip prijkt een vlassig snorretje en zijn sportjack zit ruim om zijn smalle schouders, maar T. benadrukt het voortdurend: "Ik ben geen klein­tje meer."

Volgens politie en justitie is T. een van de prominente leden van de jeugdgroep in Banne Buiksloot, die al maanden voor overlast zorgt. Dat hij speciale aandacht geniet van politie en justitie, doet T. niets.

Dat hij wordt vervolgd voor het overtreden van zijn gebiedsverbod, interesseert hem naar eigen zeggen weinig. Integendeel: hij is trots op zijn status op straat. "Wij zijn soldaten, strijders. Iedereen moet De Banne met rust laten, totdat we foute dingen doen."

Politie, justitie en gemeente hebben De Banne sindsdien allerminst met rust gelaten - juist omdat er nogal wat 'foute dingen' worden gedaan.

Redouane T. loopt niet meer in de buurt rond: hij zit in de cel. Hij wordt verdacht van structurele handel in cocaïne en heroïne, meerdere soms gewelddadige straatroven, vernielingen, het overtreden van een gebiedsverbod en mishandelingen en inbraken bij bedrijven én zijn buren.

De mishandelingen en inbraken pleegde hij volgens justitie nog geen twee weken nadat hij voor de rechter had gestaan. Ook na zijn aanhouding op 13 december lijkt hij actief te blijven.

Dure spullen
Waar T. zich eerder nauwelijks druk maakte om alle inspanningen van het gezag om hem in het gareel te krijgen, kan dat nu anders zijn. Deze week staat hij het eerst voor de rechter voor de hierboven genoemde reeks misdrijven.

Bovendien zal hij, zoals meer overlastgevers in de buurt, zijn opgeschrikt door de eerste sluiting van een woning door de gemeente, met daarbij de aankondiging van justitie dat zo'n maatregel ook andere probleemgezinnen kan treffen.

De overheid wil optreden tegen een probleem dat in De Banne terugkeert: steeds als de autoriteiten bij ouders aankloppen omdat kinderen zich misdragen of in verband worden gebracht met criminaliteit, geven die niet thuis.

Soms uit onvermogen of naïeve onwetendheid, maar regelmatig constateert de politie dat ouders hun zoons helpen bij illegale praktijken. Als hun zoon, zonder baan of uitkering, met dure spullen thuiskomt, krijgt hij geen vragen.

Vijfjarig broertje
Dat probleem speelt volgens politie, justitie en gemeente ook bij de familie C., een Turks-­Amsterdams gezin met twee zoons van 21 en 18 en twee minderjarige kinderen (14 en 5). Het is dit gezin dat maandag uit huis wordt gezet.

De oudste twee broers C. hebben net als Redouane T. een geschiedenis in de Top 600 van jonge, gewelddadige criminelen. Ze zouden vanuit hun huis in drugs hebben gehandeld.

De politie vindt bij het fouilleren van één van de broers een half ons harddrugs en 300 euro contant geld, terwijl bij maar liefst drie invallen in korte tijd in hun ouderlijk huis drugs worden aangetroffen.

De opvallendste vondst: zo'n 150 gram cocaïne en heroïne ligt in november binnen handbereik in de slaapkamer waar ook het vijfjarige broertje slaapt.

Bij een volgende inval, begin december, vindt de politie in een kast een geladen vuurwapen. Vorige week maandag werd bij de derde inval wéér cocaïne gevonden. Het sterkt het beeld dat de broers zich onaantastbaar wanen. Ze zijn inmiddels gearresteerd.

Gevlucht naar Turkije
De ouders van de broers lijken zich niet om het gedrag van hun zoons te bekommeren. Integendeel: de moeder neemt spullen in bewaring. Ze besluit met de minderjarige kinderen naar Turkije te vertrekken, in een poging aan interventies van jeugdzorg te ontkomen, bevestigde de advocaat van het gezin vrijdag tijdens een rechtszaak waarmee hij de uitzetting wilde voorkomen.

Jeugdzorg wil zich ontfermen over het veertienjarige zusje, dat het goed doet op school, en werkte aan een ondertoezichtstelling van het jongste kind.

Met die gang naar Turkije lijkt het gezin haar hand te overspelen: doordat de minderjarige kinderen niet langer in het huis wonen, hoeft de gemeente niet te zorgen dat zij ergens terechtkunnen.

Terwijl de zoons dus in de cel op berechting wachten en moeder met de kleintjes in Turkije zit, komt de vader op straat te staan. Hij lijkt zijn toevlucht te moeten zoeken in opvangcentra. De kans dat het gezin terugkeert in de woning is nihil.

De ingrepen in De Banne vormen de voorlopige apotheose van de reeks ingrepen van politie, justitie en gemeente om de vergaande overlast in de buurt in te dammen - nadat de wijk maandenlang was geteisterd door overlast, vernielingen, bedreigingen en zelfs mishandelingen.

De broers C. maakten deel uit van de groep van 44 jongeren die volgens de overheid verantwoordelijk waren voor de grootste overlast.

Positiever

Het stevige overheids­ingrijpen komt overigens op het moment dat buurtbewoners juist positief zijn over de ontwikkelingen in hun buurt. De intimidaties en overlast leken de kop ingedrukt door het opleggen van gebiedsverboden voor de grootste lastpakken en het strenge beleid door gemeente en opsporingsinstanties. Hier en daar fluisteren bewoners zelfs dat de buurt wel erg kalm is. Het samenscholingsverbod is wat versoepeld.

Het is een fenomeen dat vaker de kop opsteekt: terwijl de straatoverlast afneemt, zien politie en justitie hoe prominente leden van de jeugdgroep zich juist richten op zwaardere criminaliteit, die beter gedijt in de schaduw.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden