Plus

Probleemflats Bijlmer op de schop

Met zware ingrepen in de flats Gravestein en Geldershoofd en een sociaal programma wil woningcorporatie Rochdale de hardnekkige problemen in dit deel van de Bijlmer aanpakken.

Patrick Meershoek
Flat Gravestein. Op de eerste etage zit een door flatbewoners gerunde buurtwerkkamer. Beeld Dingena Mol
Flat Gravestein. Op de eerste etage zit een door flatbewoners gerunde buurtwerkkamer.Beeld Dingena Mol

Het zijn nog maar plannen, waarschuwt gebiedsregisseur Nicole Anbergen van woniningcorporatie Rochdale. En: er moeten de komende jaren nog heel wat lichten op groen worden gezet voor de plannen voor de Bijlmerflats Gravestein en Geldershoofd kunnen worden uitgevoerd. "Er moet echt iets gebeuren. De leefbaarheid in deze flats is ronduit slecht."

De gebiedsregisseur heeft er wat cijfers bij ­gehaald. De flats herbergen samen 960 huishoudens. Meer dan een derde van de flatbewoners is werkloos, de helft leeft op of onder het minimum en bijna tien procent zit in de schuldhulp. Anbergen: "De helft van de kinderen heeft laagopgeleide ouders, wat de kans op schooluitval vergroot. De sociale problematiek lijkt een vicieuze cirkel."

En buitengewoon hardnekkig. In de jaren tachtig werden de beroemde en beruchte Bijlmerflats Gliphoeve 1 en 2 omgedoopt tot ­Geldershoofd en Gravestein. Maar de nieuwe namen hebben de sociale problematiek niet opgelost, zo blijkt ook tijdens een bezoek aan de honingraatflats op uitnodiging van de corporatie, ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de Bijlmer.

Rigoureus
Met een doorstroming van twee procent per jaar is het voor Rochdale bovendien vrijwel onmogelijk om sturend op te treden via de verhuur aan nieuwe bewoners. "We plaatsen in deze flats geen bewoners meer met psychische problemen of een verslaving. De flats kunnen het niet hebben en voor kwetsbare mensen is dit ook geen goede plek. Dat scheelt iets, maar de verandering gaat te langzaam."

Vandaar dat Rochdale een plan heeft gemaakt voor de toekomst van de twee flats. Het gaat om rigoureuze maatregelen, zegt de gebiedsregisseur. "Het plan is de beide flats in drie compartimenten op te delen. Eén deel gaat in de verkoop, een ander deel is bestemd voor de huidige huurders en in het derde deel willen we tweekamerwoningen samenvoegen voor mensen die een iets hogere huur kunnen betalen."

Rochdale heeft daarbij de hulp van de gemeente nodig. Die moet onder meer toestemming geven voor gerichte toewijzing van woningen in de twee complexen. Een deel van de zittende huurders zal in overleg moeten verkassen naar een huurwoning in de nieuwbouw die komende jaren achter de nabijgelegen World of Food zal verrijzen. "De voorbereidingen gaan ­jaren in beslag nemen," zegt Anbergen over de hele operatie.

Leefbaarheidsambassadeurs
In de tussentijd is Rochdale samen met bewoners al begonnen met de aanpak van de problemen in de flats. Er zijn nu 'leefbaarheidsambassadeurs' die 's avonds een ronde maken door de flats om verkeerd geplaatste vuilniszakken en fietsen op te ruimen. Medewerkers van Rochdale hebben alle woningen bezocht om een beeld te krijgen van het leven achter de voordeur. Anbergen: "We kijken naar de woning, maar vragen meteen ook of mensen hulp in de een of andere vorm nodig hebben."

Sinds dit voorjaar is in de flat Gravestein ook een door bewoners gerunde buurtwerkkamer gevestigd, waar medebewoners terecht kunnen voor een kop koffie en een praatje, maar ook voor een taal- of computercursus of met een moeilijke brief of formulier.

"Mijn ideaal is dat hier wijkteams komen met professionals uit het maatschappelijk werk, de schuldhulpverlening, de schoolinspectie en de zorg voor kwetsbaren," zegt Anbergen. "Zodat we alle disciplines bij elkaar hebben om de bewoners de goede hulp te bieden."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden