Lezersbrief

'Probeer een parkeervergunning te krijgen in Noord'

Pedro Dado schrijft in een lezersbrief over de invoer van betaald parkeren in Noord. 'Prima, zeker als de vergunningen voor bewoners betaalbaar blijven. Daar ontbreekt het echter aan.'

Pedro Dado vermoedt dat de parkeerproblemen worden vergroot door de Noord/Zuidlijn. Beeld ANP
Pedro Dado vermoedt dat de parkeerproblemen worden vergroot door de Noord/Zuidlijn.Beeld ANP

Paroollezer Ed van Leeuwen gaf in zijn brief in Het Parool van 8 augustus een prachtige uiteenzetting hoe stadsdeel Noord omgaat met de leefbaarheid en vernieuwing van de wijken rond het nieuwe metrostation. Ik hoop dat zijn oproep aan de gemeente om het gebied levendiger te maken gehoor krijgt, maar ik vrees van niet.

Er is echter een aspect waarin de gemeente wel heel vooruitstrevend is: betaald parkeren. Het gebeurt al kleinschalig in Noord: eerst op het Buikslotermeerplein, later bij het NDSM-terrein en de Van der Pekstraat.

Prima, zeker als de vergunningen voor bewoners betaalbaar blijven en er ook andere voorzieningen zijn.

Daar ontbreekt het echter aan. De 'kale' wijk Elzenhagen heeft sinds 1 juli gewoon betaald parkeren. Punt. Je betaalt in deze woonwijk van maandag tot en met zondag.

Rondom het winkelcentrum Buikslotermeerplein, dat vlakbij ligt, kun je op zondag gratis parkeren. Volstrekt onlogisch dus. En probeer als bewoner maar eens een vergunning te krijgen voor je (eerste) auto. Die mag je in je eigen voortuin parkeren.

De gecreëerde parkeerproblemen, volgens mij veroorzaakt door automobilisten van buiten de stad die de metro naar het centrum nemen, worden zo verschoven naar de naastgelegen wijk Jeugdland. Ook daar zal betaald parkeren komen.

De gemeente wil deze melkkoe zo veel mogelijk uitbuiten, maar zou het voor de eigen inwoners leefbaarder moeten maken. Tja, die 3,1 miljard euro voor de metrolijn moet toch ­ergens van betaald worden.

Pedro Dado, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden