Pro-Russische partij wint verkiezingen in Zuid-Ossetië

De pro-Russische Eenheidspartij heeft volgens de eerste resultaten de omstreden parlementsverkiezingen in Zuid-Ossetië gewonnen. De partij, die pleit voor een aanhechting van de Georgische regio bij Rusland, won met 44,11 procent van de stemmen, zo blijkt na de telling van een derde van de stemmen, aldus de voorzitter van de kiescommissie gisteren.

President Leonid Tibilov. Beeld afp
President Leonid Tibilov.Beeld afp

De autoriteiten verscherpten voorafgaande aan de verkiezingen de veiligheidsmaatregelen, uit angst voor aanslagen vanuit Georgië. Ook de grensovergangen naar Georgië zijn tot vandaag afgesloten, aldus de geheime dienst.

Georgië, dat Zuid-Ossetië ziet als een deel van zijn staatsgebied, bestempelt de verkiezing als illegaal. Het Kaukasische land verloor de controle over Zuid-Ossetië en Abchazië in 2008 in een oorlog tegen Rusland. In Zuid-Ossetië zijn duizenden Russische soldaten gestationeerd. Rusland erkent Zuid-Ossetië, ondanks de kritiek van de EU en de VS, als onafhankelijke staat.

Voorbeeld Krim volgen
De Eenheidspartij wil de vereniging van Zuid- en Oost-Ossetië, dat in Rusland ligt, en uiteindelijk, naar het voorbeeld van de Krim, een aanhechting van Zuid-Ossetië bij Rusland. Huidig president Leonid Tibilov, die niet verbonden is aan een partij, verklaarde eerder al dat het 'strategische partnerschap' met Rusland bevestigd moet worden.

De regio, die zwaar geleden heeft onder de oorlog, heeft onder meer te kampen met armoede, een hoge werkloosheidsgraad, gebrekkige infrastructuur en veel corruptie.

Kandidaten van negen partijen streden voor de 34 zetels in het parlement. De definitieve resultaten van de parlementsverkiezingen worden vandaag bekendgemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden