Video

Pro-Palestina-demonstratie op de Dam rustig verlopen

In Amsterdam hebben vanmiddag naar schatting een paar 100 mensen een pro-Palestina-demonstratie gehouden. De betoging verliep volgens de politie rustig. Er is een persoon aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, aldus een woordvoerster van de politie.

Redactie

De demonstratie begon om circa 14 uur op de Dam, waar ook toespraken werden gehouden. In het begin waren er tientallen betogers, later groeide het aantal aan. Onder meer rapper Rachid Appa El Gazaouien de Belgische activist Dyab Abou Jahjah hebben op de Dam de aanwezige demonstranten toegesproken.

De SP trok zich vanwege deze twee sprekers terug als mede-organisator. Partijvoorzitter Chris Schaeffer: 'Dyab Abou Jahjah heeft Saddam Hoessein in het verleden een martelaar genoemd en Rachid Appa El Gazaoui heeft Israël vergeleken met nazi-Duitsland. Dan ben je wat ons betreft een beetje de weg kwijt.'

Volgens AT5 waren er felle uitspraken op de Dam. 'Zionistische honden zijn uit op ons geld en bloed', zou zijn geroepen. De actievoerders liepen vanaf de Dam via het Rokin, de Vijzelstraat, het Weteringcircuit, de Utrechtsestraat, het Rembrandtplein en het Rokin terug naar de Dam. Tegen 17.30 uur was het voorbij.

De politie was tijdens de demonstratie opnieuw alert op discriminatie, belediging en opruiing. Demonstranten mochten geen discriminerende of antisemitische uitingen doen, hun gezichten niet bedekken, geen vlaggen verbranden en geen vlaggen meedragen van terroristische organisaties als IS en Hamas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden