Privé-parkeerplaats drijft prijs nieuwbouwwoning op

De prijs van nieuwbouwwoningen valt in driekwart van de gevallen hoger uit dan soortgelijke bestaande bebouwing. Een belangrijke reden hiervoor zijn de privé-parkeerplaatsen waarover nieuwe huizen vaak beschikken. Deze worden bij de vraagprijs inbegrepen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Uit een analyse van het door de gemeente geïnitieerde Woningmarktteam blijkt namelijk dat de prijs van een woning per vierkante meter weinig verschilt. Wel zijn nieuwbouwhuizen vaak groter dan bestaande woningen, wat ook bijdraagt aan het prijsverschil.

Binnen de ring bedraagt het verschil tussen nieuwbouwwoningen en bestaande woningen ongeveer 100.000 euro. Buiten de ring is het verschil tussen de twee soorten koopwoningen echter aanzienlijk lager.

Het Woningmarktteam, ook wel bekend als het W-team, is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Amsterdam, de Dienst Wonen, Zorg en Samenleven en de Dienst Ruimtelijke Ordening. Het team heeft als doel de ontwikkelingen op de woningmarkt te volgen en brengt op basis hiervan elk jaar een analyse uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden