Prinsjesdag: ook minima krijgen er wat bij

Het is inmiddels net zo traditioneel als Prinsjesdag zelf: het uitlekken van de Miljoenennota. Ook vrijdagmiddag lagen ze al snel, via deze krant en De Telegraaf, op straat.

De Miljoenennota is ook in 2017 weer uitgelektBeeld anp

De Kamerfracties kunnen de vrijdag voor de Prinsjesdag -met veel geheimzinnigheid omgeven- een envelop ophalen met een usb-stick waar de Miljoenennota op staat. Vanmiddag was dat ook weer het geval: tussen 14.00 uur en 16.00 uur kon het worden opgehaald.

Hoewel de Kamerleden geheimhouding moeten beloven - en daarvoor tekenen- was de jacht vanaf dat moment door journalisten uiteraard geopend. Met succes: vrijdagmiddag werden de ramingen van het huidige, demissionaire kabinet, bekend.

Minima
Het kabinet trekt in de Miljoenennota extra geld uit om de koopkracht voor de minima te vergroten. Bijstandsgerechtigden krijgen er komend jaar 0,3 procent bij. Ook voor gepensioneerden wordt in de buidel getast: zij gaan er 0,6 procent op vooruit.

Ook voor gepensioneerden wordt in de buidel getast: zij gaan er 0,6 procent op vooruit. Werkenden zijn echter spekkoper, met een koopkrachtstijging van 0,8 procent. Dat blijkt uit de koopkrachttabel die op Prinsjesdag verschijnt en door deze krant is ingezien.

Lager begrotingsoverschot
Om de koopkracht voor alle groepen te kunnen vergroten neemt het kabinet genoegen met een lager begrotingsoverschot. Dat zou aanvankelijk 0,9 procent bedragen, maar komt nu uit op 0,8 procent, ongeveer 6 miljard. De economische groei bedraagt in 2018 2,5 procent en de werkloosheid daalt naar 390.000 personen.

De staatsschuld loopt komend jaar verder terug, naar 53,7 procent van het bruto binnenlands product. De afgelopen dagen lekten al verschillende onderdelen van de Miljoenennota uit. Vanaf komend jaar krijgt de verpleeghuiszorg 30 miljoen per jaar extra te besteden om nieuw personeel aan te trekken en op te leiden. Dat bedrag komt bovenop de 435 miljoen euro die er vanaf 2018 al extra naar de verpleeghuizen zou gaan om de kwaliteit op te krikken.

Belastingdienst
Verder trekt het kabinet 75 miljoen euro extra uit voor de Belastingdienst, om te zorgen dat de belastinginning niet in gevaar komt. De Algemene Rekenkamer waarschuwde eerder dit jaar voor ernstige verstoringen als investeringen in ict uit zouden blijven. De fiscus kampt al jaren met een verouderde systemen en kampt met een leegloop van personeel doordat veel meer medewerkers dan verwacht intekenden op een vrijwillige vertrekregeling. Een ander zorgenkindje, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), kan vanaf volgend jaar ook extra budget tegemoet zien.

Het gaat om een bedrag van 25 miljoen euro op jaarbasis, die bestemd is voor nieuwe inspecteurs en investeringen in ict. Op de NVWA is in opeenvolgende kabinetsperioden flink bezuinigd. Afgelopen zomer kreeg de dienst veel kritiek op de aanpak van het eierschandaal.

Bekijk uw koopkrachtstijging

Iedereen gaat er komend jaar een beetje op vooruit, blijkt uit de Miljoenennota die deze krant heeft ingezien. Kijk hier hoeveel uw koopkracht stijgt:

Inkomens minder dan bruto 35.350 euro: + 0,6 procent
Inkomens tussen bruto 35.350 en 70.700 euro: + 0,6 procent
Inkomens tussen bruto 70.700 en 101.000 euro: + 0,8 procent
Inkomens meer dan bruto 101.000 euro : + 1,1 procent

Werkenden: + 0,8 procent
Uitkeringsgerechtigden: + 0,3 procent
Gepensioneerden: + 0,6 procent

Tweeverdieners: + 0,7 procent
Alleenstaanden: + 0,6 procent
Alleenverdieners: + 0,6 procent

Met kinderen: + 0,9 procent
Zonder kinderen: + 0,6 procent
Alle huishoudens: + 0,6 procent

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden