Prinses Amalia ziet toch af van lidmaatschap Amsterdams corps

Prinses Amalia wordt toch geen lid van het omstreden Amsterdamsch Studenten Corps. De 18-jarige prinses, die gaat studeren in Amsterdam, liet eerder in haar door Claudia de Breij opgetekende biografie weten dat ze ‘sowieso bij het corps zou willen’.

Raounak Khaddari
Prinses Amalia Beeld ANP
Prinses AmaliaBeeld ANP

De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde dinsdag na berichtgeving van de NOS dat de prinses toch afziet van lidmaatschap van het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC/AVSV). De Rijksvoorlichtingsdienst laat niet weten waarom Amalia zich niet aansluit bij het corps. De nieuwe rector van het corps, Annemijn Oskam, laat weten geen vragen te beantwoorden van de media over hun (aspirant-)leden en hun overwegingen. “Dit doen wij dus in het geval van prinses Amalia ook niet,” aldus Oskam.

Het besluit van de prinses komt kort nadat bekend werd dat het 34ste lustrumfeest van het corps een aaneenschakeling van grensoverschrijdend gedrag was. Honderden leden reageerden geschokt op de seksueel intimiderende, vrouwonvriendelijke en respectloze speeches die tijdens het herendiner werden gehouden.

“Vrouwen zijn niks en niks meer dan een hoer” en “Vrouwen zijn sperma-emmers” zijn twee van de vele uitspraken die tijdens de speeches van het zogeheten herendiner, onderdeel van het lustrum, werden gedaan. Ook werd aangekondigd ‘de nekken van vrouwen te zullen breken om hun lul erin te steken’.

Daarnaast dook er een video op van een ingehuurde act op het lustrumfeest waarbij twee vrouwen met ontbloot bovenlijf te zien zijn. Met alleen een gescheurde panty en kleine strings aan bouncen ze geknield op een beat terwijl twee mannen onder hen liggen en met hun gezicht tegen hun billen bonken.

Reputatieschade

Het komt allemaal bovenop de reputatieschade die het corps een jaar eerder al had opgelopen toen de Amsterdamse onderwijsinstellingen alle beurzen introkken na mishandelingen en intimidaties tijdens ontgroeningen. Ook het komende jaar krijgt het corps geen geld van de Amsterdamse universiteiten en de Hogeschool van Amsterdam.

Burgemeester Halsema noemde het gedrag van ‘een deel van de mannelijke leden onaanvaardbaar en volstrekt verwerpelijk. De vereniging moet een veilige omgeving zijn voor huidige en nieuwe leden, in het bijzonder voor jonge vrouwen.’

Niet in de rij

De inschrijvingen voor het nieuwe collegejaar werden door deze gebeurtenissen uitgesteld. Vorige week konden studenten zich dan toch inschrijven. Ondanks alle gebeurtenissen stonden er honderden studenten bij Het Amsterdamsch Studenten Corps voor de deur om zich aan te melden. De studentenvereniging heeft voor komend jaar meer aanmeldingen ontvangen dan er plekken zijn.

Amalia, die in september start met de bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) en in de hoofdstad gaat wonen, stond dus niet in de rij om een van de kleine 500 nieuwe corpsleden te worden.

De 18-jarige Fleur, die net als de prinses, PPLE aan de Universiteit van Amsterdam gaat studeren, stond er wel. “Er gebeuren overal wel dingen die niet zouden moeten gebeuren. Ik kan me niet voorstellen dat je nog een keer zo’n domme fout maakt.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden