Prinses Amalia roept: 'poepie!'

AMSTERDAM - De muzikale vorming van de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane is in volle gang. Gisteren bezochten ze met hun moeder Máxima het Concertgebouw. Terwijl de grote zaal van het Concertgebouw zondagochtend volstroomt voor het familieconcert In de Ban van Bannink, zing met ons mee, blijft rij dertien in het midden leeg. Twee bewakingsmannen nemen plaats op de buitenste stoelen. Kinderen in de zaal draaien zenuwachtig op hun stoel: zouden ze alle liedjes van Harry Bannink mee kunnen zingen die het symfonieorkest Holland Symfonia zo gaat vertolken? Bij de kaartjes hebben ze een boekje met teksten en een cd ontvangen om thuis te kunnen oefenen.

Net voordat zangers Remko Vrijdag en Fay Lovsky op een step de zaal binnen komen stormen, schuifelt uit de zijdeur een laatste groepje binnen. Oma's en opa's stoten elkaar aan, moeders wijzen hun kinderen: prinses Máxima en de prinsesjes!
Dan zwelt het orkest aan. De ene na de andere klassieker komt langs. Ouders zingen uit volle borst mee. Als het orkest via De kat van ome Willem bij een paar gevoelige luisterliedjes belandt, tikken de witte lakschoentjes van Ariane (2) wat verveeld tegen de rugleuning voor haar. Een pak Liga doet wonderen.

Het familieconcert is een ode aan de in 1999 overleden Harry Bannink, die zo'n drieduizend liedjes voor televisie, kleinkunst en theater schreef. Bob Zimmerman maakte de arrangementen voor Holland Symfonia, dat een paar keer per jaar speciale uitvoeringen voor jongeren organiseert.

De vrolijke uitvoering is ook goed om de prinsesjes wat streetwise te maken. Het liedje Rotmeid, rotmeid, heb je bezoek?! Rotmeid, rotmeid! Pis in je broek! (uit de Stratenmakeropzeeshow) kennen ze nu tenminste ook. Bij het Poep- en piesmenuet van Hans Dorrestijn ('de woorden poep en pies zijn onnet en erg vies') knijpt Alexia (3) met een vies gezicht haar neus dicht.

Niet dat we ons zorgen over een misschien wat al te keurige opvoeding hoeven maken: bij Ome Willems' 'Joepie de...' schreeuwt Amalia (5) om het hardst: ''Poepie!''

Als het concert bijna ten einde is, nodigen de artiesten de jonge bezoekers uit op het podium. Massaal stormen de kinderen de rode loper naar het orkest op. Amalia, Alexia en ook de kleine Ariane aarzelen geen moment. Daar gaan ze, net als alle anderen. (HET PAROOL)

Archieffoto Prinses Amalia. Foto ANP Beeld
Archieffoto Prinses Amalia. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden