Prinses Amalia naar Haagse gymnasium Sorghvliet

Prinses Amalia, de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaat na de zomervakantie naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vandaag bekendgemaakt.

redactie
Prinses Amalia (links) met haar zusjes, Koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Beeld anp
Prinses Amalia (links) met haar zusjes, Koning Willem-Alexander en koningin Maxima.Beeld anp

De koning en koningin hadden de schoolkeuze tot nu toe geheimgehouden om te voorkomen dat er een toeloop zou komen op de school louter omdat Amalia daar na de zomervakantie naartoe gaat.

'We zijn haar dankbaar dat haar keuze na het sluiten van de inschrijving is gebeurd. Daardoor heeft haar keuze de keuze van andere achtstegroepers niet beïnvloed', reageerde rector Hans Rookmaker van Sorghvliet vandaag. 'We zijn vereerd met de schoolkeuze van prinses Amalia en heten haar met vreugde van harte welkom op onze school', aldus Rookmaker.

Constante beveiliging
Prinses Amalia krijgt altijd één of meer beveiligers mee. Dat is nu niet anders voor haar en haar zusjes Alexia en Ariane op de Bloemcamp basisschool in Wassenaar. De bewakers zitten niet in de klas, maar houden in de school een oogje in het zeil en gaan ook mee bij bijvoorbeeld schoolreisjes en andere schoolactiviteiten.

Die constante beveiliging was er ook voor Willem-Alexander en zijn broers tijdens hun schooltijd in Baarn en Den Haag. Prinses Amalia zal met de fiets naar school kunnen, zoals haar vader Willem-Alexander en grootmoeder Beatrix dat ook hebben gedaan, maar ze zal altijd worden gevolgd door een lijfwacht. Details over de beveiliging, zoals kosten en aantal beveiligers, worden niet bekendgemaakt.

Prinses Amalia draagt een skihelm tijdens de jaarlijkse fotosessie in het Oostenrijkse skioord Lech. Beeld anp
Prinses Amalia draagt een skihelm tijdens de jaarlijkse fotosessie in het Oostenrijkse skioord Lech.Beeld anp

Basisschool

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau ging op 10 december 2007 naar de basisschool. Dat werd de openbare Bloemcampschool in Wassenaar.

Christelijk Gymnasium Sorghvliet is gevestigd aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Er zitten ruim zevenhonderd leerlingen op de school. Prinses Amalia is niet de eerste bekende Nederlander die er als leerling stond ingeschreven. Onder anderen minister Lodewijk Asscher, burgemeester Jozias van Aartsen en prinses Laurentien gingen haar voor.

Een klaslokaal van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet, de aankomende school van prinses Amalia. Beeld anp
Een klaslokaal van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet, de aankomende school van prinses Amalia.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden