Column

Prinselijke zaken

THEODOR HOLMAN

Soms - ik moet het heel zorgvuldig formuleren - zou er slecht nieuws kunnen zijn, dat voor mij goed nieuws is en waar ik me dan op verheug.

Neem de Spaanse prins Iñaki Urdangarin, schoonzoon van koning Juan Carlos, man van Cristina. Hij heeft gigantisch gefraudeerd en voor miljoenen de boel opgelicht en hij is nu door de Spaanse justitie in staat van beschuldiging gesteld. Tot zover alles normaal.

Wij weten, als het om geld gaat, dat het blauwe bloed stroomt waar het niet gaan kan - en wat blijkt nu? Willem-Alexander en Máxima zijn HEEL GOEDE VRIENDEN van Iñaki en Cristina. Sterker - ik citeer even de NOS: 'De twee gezinnen brachten vaak vakanties met elkaar door.'

Dag lief ratje, wat ruik je lekker... Want, waar praten prinsen over als ze met elkaar op vakantie zijn?

'Zeg, Alex, hoe is met dat huizenproject van jou in Mozambique?'

'Dat staat te koop. Ja, we mogen er van de Nederlandse regering niets mee doen. Wil jij het niet, Iñaki?'

'Nou, ik heb misschien iets anders leuks voor je... Dat verdient heel goed.'

Kijk, zo'n gesprek zou mij niets verbazen. Met wie kan een Spaanse prins nu beter zakendoen dan met een Nederlandse prins en een Spaans sprekende Argentijnse prinses?

Ikzelf heb een behoorlijk criminele geest en ik zou het dan ook wel weten!

En zo ontstaat straks, in 2012, het nieuws waarop ik me nu al kan verheugen: 'Willem-Alexander betrokken bij fraude Spaanse prins!' Of alleen al: 'Willem-Alexander van fraude verdacht!' Ikzelf ga dan een column schrijven waarin ik veel citeer uit de kersttoepraak van Hare Majesteit. Zo in de trant van: Hee Majesteit, weet u nog wat u zei over Gandhi: 'Mahatma Gandhi zei eens: 'De aarde heeft wel genoeg voor ieders behoefte maar niet voor ieders begeerte.'

En natuurlijk gaan we dan uitgebreid het Wilhelmus citeren: 'De koning van Hispanje heb ik altijd geëerd,' gevolgd door: 'Hij heeft gewonnen, de zilvervlohohohoot, hij heeft gewonnen de zil-ver-vloot!' Heerlijk!

Maar ja, zo ver is het nog niet. De RVD probeert natuurlijk momenteel alles goed uit te zoeken en toe te dekken, maar wacht maar af: lief ratje loopt trots te geuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden