Prinselijk paar wil Istanbul laten fietsen

De Turkse media kwamen zaterdagmiddag massaal opdraven om prins Willem-Alexander en prinses Máxima op de fiets te zien stappen voor een kort ritje door de drukste winkelstraat van Istanbul. Het toertochtje van een paar honderd meter vanaf het Nederlandse consulaat-generaal moest aanzetten tot het gebruik van fietsen in de Turkse havenstad.

null Beeld anp
Beeld anp

Getuige de verbaasde gezichten van het winkelende publiek in Istiklal Cadesi is daar meer voor nodig dan een prinselijke aanmoediging. 'Turkije en Nederland hebben veel gemeen. Fietsen hoort daar nog niet bij en daarin willen we verandering brengen', aldus consul-generaal Onno Kervers.

Het prinselijk paar is in gezelschap van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken tien uur in Istanbul om een feestelijk tintje te geven aan de afsluiting van de herdenking van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Tegelijkertijd wordt het bliksembezoek gebruikt om de samenwerking op het gebied van wetenschap, cultuur en handel te bevorderen.

Prins Willem-Alexander prees in een toespraak tijdens een seminar van Brainport Eindhoven de kracht van Nederlandse 'vernieuwers' ('innovators') en gaf daarbij voorbeelden uit de waterwereld. Met trots vertelde hij dat de regio Eindhoven was uitgeroepen tot slimste regio van de wereld. Daar kon ook Turkije van profiteren, door bijvoorbeeld de krachten te bundelen met de knappe koppen in Nederland. 'We moeten het samen doen.'

Prinses Máxima sprak aan het begin van de zogenoemde 'Great Game Business Challenge'. Daarin strijden studenten van Turkse en Nederlandse universiteiten tegen elkaar om met het beste ondernemingsplan te komen. 'Toegang tot financiële diensten was essentieel voor geslaagd ondernemerschap', hield Máxima de studenten voor. Ze pleitte ook royale deelname van vrouwen in ondernemingen, met name in Turkije. Slechts zes procent van de midden- en kleinbedrijven is daar in handen van vrouwen. Ook hier helpt het om hen betere financiële voorzieningen te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden