Prins Hendrikkade nog dagen één file

Het centrum van Amsterdam is vanochtend getroffen door 'een verkeersinfarct'. Door werkzaamheden bij het Centraal Station stonden files tot in Noord.

Op en rond de Prins Hendrikkade is het een grote verkeerschaos. Het verkeer zit er muurvast. Vele auto's keren om. Buspassagiers stappen uit en gaan lopend verder. Beeld Floris Lok
Op en rond de Prins Hendrikkade is het een grote verkeerschaos. Het verkeer zit er muurvast. Vele auto's keren om. Buspassagiers stappen uit en gaan lopend verder.Beeld Floris Lok

De verkeerschaos werd veroorzaakt door geplande werkzaamheden van het GVB aan de tramsporen op de hoek van de Martelaarsgracht en de Prins Hendrikkade, waardoor auto's niet voor het Centraal Station langs konden rijden.

De problemen ontstonden bij de nieuwe Odebrug, bij de Geldersekade. Daar moest het autoverkeer rechtsaf, richting de De Ruyterkade, waar het verkeer ook al muurvast stond. Omdat de bussen van het GVB en streekvervoerder EBS wel rechtdoor konden rijden, ontstonden al snel lange files. Om half negen stond een rij van honderden auto's en bussen van de Geldersekade tot de Nieuwe Leeuwarderweg in Noord, aan de andere kant van de IJtunnel.

Reizigers klaagden dat ze een half uur hadden stilgestaan voor de IJtunnel. "Normaal doe ik er een half over om uit Purmerend hierheen te komen, maar nu heb ik twee uur in de bus gezeten," zei een boze reiziger.

Ook veel buschauffeurs, die wel gewend zijn aan de dagelijkse Prins Hendrikkadefile, waren de wanhoop nabij. Veel bestuurders lieten hun reizigers al halverwege de Prins Hendrikkade uitstappen om ze de kans te geven nog enigszins op tijd op hun werk te komen.

De file op de Prins Hendrikkade veroorzaakte echter ook een verkeerschaos elders in de stad. Ook op de Valkenburgerstraat, de Kattenburgerstraat en Wittenburgergracht stond het verkeer muurvast.

Het GVB zei verrast te zijn door de lange files. "Je maakt een schatting, maar dit pakt dus net even anders uit," zei een woordvoerder.

De werkzaamheden aan de tramsporen zijn volgens het GVB noodzakelijk omdat de rails los liggen en omdat het betonnen onderbed moet worden vervangen. 'De werkzaamheden zijn noodzakelijk voor de veiligheid op straat en de veiligheid van reizigers,' stelde het GVB.

Ook de komende dagen zal de binnenstad nog last hebben van ernstige verkeershinder: het GVB verwacht tot vrijdagmiddag vier uur met de tramsporen bezig te zijn. "We werken 24 uur per dag en proberen het werk zo snel mogelijk af te hebben," zei de woordvoerder. "Verder onderzoeken we nu of we extra maatregelen kunnen nemen om de overlast te beperken."

Op verzoek van het GVB zijn vandaag al de stoplichten uitgezet en verkeersregelaars op de kruisingen geposteerd. Ook werd het verkeer op de A10 en voor de IJtunnel geadviseerd een andere route te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden